Koppelkoers en BMX Freestyle toegevoegd aan Olympische Spelen Tokio

Er zijn extra gouden wielermedailles te winnen in 2020.

Koppelkoers en BMX Freestyle toegevoegd aan Olympische Spelen Tokio

Op de Olympische zomerspelen van 2020 in Tokio zullen twee wieleronderdelen worden toegevoegd aan het programma. Zo keert de koppelkoers weer terug en krijgen de BMX'ers in het freestyle park een kans om zich op andere wijze te onderscheiden. Dat besloot het Internationaal Olympisch Comité op een vergadering.

Op de nieuwe onderdelen kunnen zowel mannen als vrouwen strijden om eremetaal. Daarnaast heeft het IOC besloten om evenveel mannen als vrouwen toe te laten bij het BMX'en het mountainbiken. 

De madison stond van 2000 tot en met 2008 al eerder op het programma van het internationale sportfestijn. Bij de dames gaat de wedstrijd over 30 kilometer, de heren doen er nog eens twintig kilometer bij.

Het freestylen staat in 2020 voor het eerst op het programma. Deelnemers moeten in twee minuten de juryleden zien te imponeren met zoveel mogelijk trucs. Dit alles vindt plaats op een locatie die zich goed laat vergelijken met een skatepark. De stunts worden beoordeeld op moeilijkheid, originaliteit, stijl en uitvoering. Alles bij elkaar opgeteld levert dat een score op tussen de 0 en 100. Degene met de hoogste score wint het goud. 

Overzicht Olympische wielerdisciplines 2020

BMX

- BMX Freestyle

- BMX Racing

Mountainbike

- Cross-country

Baan

- Teamsprint

- Sprint

- Keirin

- Ploegenachtervolging

- Omnium

- Koppelkoers

Weg

- Rit in lijn

- Tijdrit

Foto: Cor Vos