Giro d'Italia: Van Garderen wint zware rit, Dumoulin speelt met tegenstand

De Amerikaan won de zwaarste bergrit van deze Giro, Tom Dumoulin blijft in het roze.

Giro d'Italia: Van Garderen wint zware rit, Dumoulin speelt met tegenstand

Tejay van Garderen toonde zich de sterkste in de achttiende rit van de Giro d'Italia. Op de klim naar Ortisei/St. Ulrich kwam de Amerikaan als eerste boven.

De achttiende etappe van de Giro d'Italia zou een nieuwe scherprechter vormen voor het klassement. Net als de zestiende etappe naar Bormio werd deze beschouwd als koninginnenrit van deze Giro.

In 137 kilometer lagen 5 gecategoriseerde beklimmingen op de renners te wachten. De Passo Pordoi, Valparola, Gardena, Pinei en de slotklim van Pontives waren de hemel voor klimmers. En voor de wielerliefhebber.

Strijd om blauw

Al vroeg in de koers kwam een groepje van vier renners weg, maar kort na de Passo Pordoi kwam een kopgroep van 19 man bijeen. Belangrijkste namen waren die van Andrey Amador en Winner Anacona (Movistar), Mikel Landa (blauwe bergtrui van Team Sky) en Dario Cataldo. 

In het peloton werd er op de Passo Valparola gereageerd door Orica-Scott. Het hoge tempo versnipperde de groep met de roze trui, die enkel nog Laurens Ten Dam naast zich wist. Op de Passo Gardena bedroeg het gat met de kopgroep 2 minuten, waarna Movistar Team het tempo opvoerde. Ten Dam moest meteen lossen, waarna Dumoulin geïsoleerd zat.

Bob Jungels moest er al vroeg af. Nairo Quintana trok ten strijde op de Passo Gardena. Ook Vincenzo Nibali ging er vandoor. Dumoulin moest alles zelf oplossen. Dat deed de roze trui zonder pardon. Landa nam inmiddels een grotere voorsprong in het bergklassement. 

Spetterend slot

Landa en Van Garderen reden in de afdaling van de Passo di Pinei weg van de andere vluchters. Met een minuut achterstand begonnen de klassementsrenners aan de slotklim naar Ortisei/St. Ulrich. Onder het tempo van Movistar Team werd niet veel geleden door de favorieten.

Een aantal kilometer voor de top viel dan toch Quintana aan. Vreemd genoeg wilde geen enkele andere favoriet reageren op de Colombiaan. FDJ mende de meute en liet Sébastien Reichenbach in tempo spelenderwijs naar Quintana rijden.

Op een demarrage van Nibali reageerde Dumoulin wel. De roze trui viel vervolgens een aantal keer zelf aan. Tejay van Garderen won de sprint van Landa, terwijl Dumoulin, Nibali en Quintana door enkel naar elkaar te kijken een minuut verloren op onder meer Thibaut Pinot.

Foto: Cor Vos