HomeNieuwsGiro d'Italia: Steven Kruijswijk is klaar voor spetterende laatste week

Giro d’Italia: Steven Kruijswijk is klaar voor spetterende laatste week

De kopman van LottoNL - Jumbo ziet nog voldoende kansen.

Het is nog niet de Giro van Steven Kruijswijk. Waar de Brabantse klimmer vorig jaar nog in het roze rondreed, sluit Kruijswijk nu de top tien. Onze in Italië woonachtige verslaggever Ludo van Klooster zocht Steven Kruijswijk op tijdens de derde en laatste rustdag. Wat zijn zijn plannen voor de slotweek?

De zware slotetappes zullen deze week het Giro klassement in de finale vorm gieten. Steven Kruijswijk staat na zijn grootse optreden van vorig jaar nu tiende in dat klassement terwijl hij echt naar de Giro was getrokken voor minimaal het podium. Desondanks zit de Brabander er niet uitgeblust en ontgoocheld uit na de twee weken die hem meer teleurstellingen dan plezier hebben gegeven. „Ik zit er rustig bij want ik heb gedaan wat ik kon en dat deed ik vorig jaar ook, maar ja, wedstrijden lopen niet altijd hetzelfde.”

Een heel verschil deze rustdag vergeleken met die van vorig jaar na twee weken Italiaanse koers. Nu waren er een paar journalisten om met Kruijswijk te praten, een jaar geleden stroomde het hotel vol met Italiaanse en Nederlandse journalisten. De fietssponsor had zelfs Kruijswijks fiets opnieuw gespoten met roze franjes om het feest luister bij te zetten, nu was er geen bobo van Bianchi te zien. Het liep in de vorige Giro in de slotfase mis, dit jaar liep het al een week voor de ronde mis door een val in de ronde van Yorkshire, waarbij de Brabander een ribscheurtje opliep. En dan kwam hij nog een keer ten val in de vierde Giro etappe naar de Etna.

Wat een groot contrast met vorig jaar, Steven?
„Ja dat scheelt negen plekken. Ik ben me bewust dat die positie van vorig jaar er niet meer in lijkt te zitten, maar na de eerste twee weken van de Giro heb ik wel weer het goede gevoel te pakken na het moeilijke begin en ik ga er het maximale uit halen. In Milaan zien we wel waar dat is en maken we de eindbalans van de ronde op.”

„Ik voel het echter helemaal niet zo dat alles naar de haaien is omdat ik de roze trui niet heb. Ik moet het gewoon doen met de plaats die ik heb en in de laatste week probeer ik te pakken wat ik nog kan pakken, mijn klassement verbeteren of misschien een etappe winnen, en zo moet ik mijn Giro alsnog geslaagd maken. Mijn blessure heeft me zeker energie gekost en dat werkt ook door in je hoofd met de vraag of de mindere prestaties wel aan de valpartij liggen of dat er meer speelt en hoe lang kan de blessure nog doorwerken. Met andere woorden: gaat de goede vorm die ik had gekweekt, nog resultaten opleveren? Als je er in de beginfase keer op keer wordt afgereden komen er twijfels.

„Ik heb me vastgehouden aan de kennis dat er in de laatste week nog heel veel kan gebeuren, en aan het feit dat ik dan doorgaans op mijn best ben. De etappe naar Bergamo heeft me gesterkt door een goed resultaat maar vooral door het goede gevoel dat ik weer had. In de eerste week had ik echt geen lekker gevoel op de fiets, in de rit naar Blockhaus en in de tijdrit was ik echt aan het stoeien om in het ritme blijven, of beter gezegd, om in het goede ritme komen. Het was afzien maar niet op een goede manier, met een goed gevoel. Zaterdag toen Tom won op Oropa, werd ik ook nog op 40 seconden gereden maar kreeg ik al een beter gevoel dat ik door kon gaan en bijna met Pinot en Nibali mee kon. In de etappes van de hele eerste week voelde ik na elke etappe nog druk op de plek van de rib, het zat niet goed. Nu weet ik dat het lichaam weer wil en dat de power in de benen terugkomt, dat is fijn om te merken.”

“Ik wil ook wel eens een rit winnen”

Kruijswijk stond er afgelopen zondag na de finish in Bergamo dan ook vrolijker bij dan eerder in de Giro en nu kijkt hij met plezier uit naar de volgende etappes, waarvan de koninginnenrit dinsdag al op het menu staat. „In Bergamo kon ik weer met de besten mee en ik herstelde goed, dus dat maakt je hoofd rustig en dan kun je weer ergens naar uitkijken. Dat was de eerste week niet mogelijk. Ik heb niets specifieks in het hoofd voor deze week, maar ik zie in het rondeboek de komende zware etappes en ik hoop dat ik daarvan kan profiteren. Als ze Tom proberen aan te vallen, dan hoop ik mee te schuiven, de benen moeten de rest doen. Ik heb het voordeel dat ze niet direct achter mij aan zullen rijden. De laatste twee jaar ben ik al bij de betere klimmers dus als dat weer zo is dan schuif ik nog wel op in het klassement. In etappes heb ik al heel wat tweede plekken gehaald, ik wil ook wel eens graag een rit winnen.”

Natuurlijk laat de Brabander op verzoek ook nog het licht schijnen op zijn landgenoot die nu in ‘zijn’ roze trui rijdt. „Ik had natuurlijk liever in zijn positie gezeten nu, maar dat geldt ook voor veel anderen. Tom rijdt gewoon super, hij is gewoon de sterkste, bewonderenswaardig. We gaan zien wat hij de laatste week doet en hoe hij zich staande houdt. Ik hoop voor hem het beste, maar de soort ritten die nu gaan komen hebben we nog niet gehad. We zijn nooit met maar tien of vijftien man overgebleven op de voorlaatste col, meestal waren er niet meer klimmen dan de slotklim. Het wordt zeker anders koersen en met meerdere klimmen mag je nergens zwakte tonen. Het gaat nog spannend worden.”

Kruijswijk heeft de komende etappes niet verkend zoals zijn concurrenten wel hebben gedaan. Kruijswijk ziet dat niet als een nadeel. „Ik heb daar geen tijd ingestoken, want de meeste klimmen ken ik wel uit vorige Giro’s. Ik ken die ritten wel, het is gewoon elke dag een enorme slijtageslag. De klimmen tot nu toe kon je op vermogen naar boven rijden, zoals Tom sprak over een twintig minutentest. Morgen zit je zeven uur op de fiets dat is toch wat anders. Ik heb er zin in en ben heel benieuwd wat ik kan laten zien deze week. Dit weekend heb ik wel meer vertrouwen terug gekregen, ik weet dat ik dit werk goed aan kan. De top is wel breder dan vorig jaar, maar ik ben echt reuze benieuwd.”

Kruijswijks ogen spreken boekdelen, hij glundert bijna bij het praten over de komende etappes en volgens de LottoNL – Jumbo kopman staat de ploeg nog steeds op scherp. De ploeg werkt maar voor een ding en dat is het klassement van de Brabander. Maar hoe reageert Kruijswijk dan op een opmerking van zijn ploegmaat Enrico Battaglin die voor de etappe naar Oropa op de Italiaanse tv zei dat hij die rit misschien wel nog eens kon winnen, zoals drie jaar terug.

Moet hij dan niet antwoorden dat hij hier alleen is voor jouw klassement, punt uit?
„Dat weet Enrico ook wel hoor en in Oropa wist hij ook dat hij niet kon winnen als de klassementsmannen gingen rijden. Gisteren in Bergamo had hij wel een vrije rol omdat het gewoon een etappe was die hem kon liggen en hij heeft in het verleden per slot van rekening al twee Giro-etappes gewonnen.”

Als jij dat in de laatste week doet, is je Giro toch zeker geslaagd?
„Reken maar van ja, dat zou geweldig zijn.”

Kruijswijk kan niet wachten tot ze dinsdagmorgen vertrekken voor de Mortirolo, die hij twee jaar geleden als eerste bedwong voor Contador, om dan tweemaal de Stelvio te beklimmen en in Bormio te finishen.

Beeld: Ludo van Klooster
Tekst: Ludo van Klooster

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Strava laat zien: Mathieu van der Poel viert winst in Hulst met… een rondje heel hard rennen!

Dat wielrenners, en dan met name veldrijders, hardlopen is geen nieuws meer. Wout van...

6 Best wel rare dingen die wij wielrenners normaal gedrag vinden

Rare jongens zijn wij eigenlijk als je alles hieronder in ogenschouw neemt...

Mathieu van der Poel bevestigt deelname aan wereldbeker mountainbike in Valkenburg

Sinds de olympische spelen in Tokyo reed Van der Poel niet meer op de...

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Meer zoals dit

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Mathieu van der Poel luistert rentree in wereldbeker Hulst op met dominante overwinning

De ogen in Hulst waren zonder meer gericht op Mathieu van der Poel. De...