Eindstreep: de laatste rustdag van de Giro d'Italia met Dumoulin in het roze

De Giro-favorieten spreken over de slotweek.

Eindstreep: de laatste rustdag van de Giro d'Italia met Dumoulin in het roze

Ook op 22 mei, de laatste rustdag van de 100ste Giro d'Italia, staat alles in het teken van Tom Dumoulin:

Nibali: 'Ver achter Dumoulin'

Vincenzo Nibali staat met nog zes ritten te gaan vierde in de Giro d'Italia. De achterstand op Tom Dumoulin baart de Italiaan zorgen. Dat stelde hij tegen Cyclingnews. "Mijn benen voelden goed aan, dus probeerde ik het een keer", stelde hij na afloop van de vijftiende etappe. Op het klimmetje naar Bergamo Alta besloot de Siciliaan de concurrentie te testen.

De Italiaan vindt de concurrentie vooral heel sterk. "Sommigen zijn gewoon sterker dan ik. Ik betaalde tot nu toe steeds de prijs bergop. De Giro is nog niet over, maar ik sta vrij ver achter Dumoulin. Als Tom wint, kan ik hem alleen maar de hand schudden en feliciteren. Ik kan alleen maar mijn best doen."

Quintana: 'Wist niet dat Dumoulin zo sterk zou zijn'

Nairo Quintana staat op de tweede rustdag van de Giro d'Italia op 2'41" van Tom Dumoulin. Die achterstand probeert de Colombiaan in de slotweek logischerwijs om te buigen in een voorsprong. Dat het niet makkelijk gaat worden, weet De Witte Adelaar. "We hebben al vaker in de situatie gezeten dat ik tweede lag", aldus Quintana op de persconferentie van Movistar Team op de rustdag.

De Colombiaan van Movistar Team is onder de indruk van roze trui Tom Dumoulin. "Hij liet in de Vuelta van 2015 al een hoog niveau zien. Toen kraakte hij pas in de laatste, lastigste bergrit. Het is geen verrassing hem in de roze trui te zien. Wel om hem zo sterk te zien. Tom is veel sterker dan we hadden verwacht. Ik hoop dat we hem langzaam kunnen kraken in de slotweek."

Ploegleider Team Sunweb: 'Vooralsnog heeft Dumoulin goede bonus'

Tom Dumoulin is voorlopig heer en meester in de Giro d'Italia. Op de tweede rustdag, met nog zes zware etappes te gaan, is de Nederlander van Team Sunweb de drager van de roze trui.

Zijn ploegleider Aike Visbeek kijkt uit naar de slotweek. „Vooralsnog heeft Tom een goede bonus, maar ik ben me ervan bewust dat die in de bergen ook snel weg kan zijn. Tot nu toe is het goed gegaan en we zijn op alles voorbereid. Voor afdalingen ben ik ook niet bang, want Tom is ook een goede daler. Daar liggen eigenlijk weer kansen om tijd te winnen voor hem. Hij heeft een goede marge en dan kun je grote risico’s vermijden of minder risico nemen”, zegt Visbeek.

Dumoulin: 'Natuurlijk heb ik vraagtekens'

Tom Dumoulin kijkt uit naar de slotweek van de Giro d'Italia. Al is dat een groot woord. Dat zei de rozetruidrager van Team Sunweb voor de camera's van de NOS op de laatste rustdag van de Giro. "Het wordt wel hectisch. Dus of ik nu echt uitkijk naar de slotweek, dat is misschien een beetje een groot woord", lacht Dumoulin. "Maar ik zie er zeker ook niet tegenop. Iets daartussen."

Voor de Limburger wordt het de eerste keer dat hij het Italiaanse hooggebergte in koers gaat meemaken. Levert dat vraagtekens op? "Ik zit altijd met vraagtekens. Als sporter ben je nooit helemaal zeker van je zaak. Sporters die dat zeggen, die liegen."

"Maar het wordt gewoon heel lastig", gaat een relaxte Dumoulin verder. "Natuurlijk, ik denk er ook over: hoe gaat het zijn, hoe ga ik me voelen. Het gaat anders zijn dan de afgelopen twee weken." Maar, heeft de roze trui zelf de oplossing klaar: "Ik moet in controle houden wat ik zelf in controle kan houden. Verder moet ik me niet al te druk maken."

Astana eert overleden Scarponi met aangepaste bidon

Tijdens de koninginnenrit van de Giro d'Italia eert de Italiaanse koers Michele Scarponi, die een maand geleden overleed. De werkgever van Scarponi, die op 37-jarige leeftijd het leven liet bij een verkeersongeluk, komt ook met een speciale manier om de Italiaan te eren.

De Kazachse ploeg liet bidons ontwerpen waarop de papegaai Frankje afgebeeld staat. Frankje was een veel geziene papegaai in Filottrano, de woonplaats van de Scarponi's. Vaak ging hij mee op training met Michele. 

"Renners van Astana zullen deze bidons in koers gebruiken, terwijl de staf van de ploeg deze bidons uitdeelt aan fans langs de weg en bij de ploegbus", klinkt het in een persbericht van de Kazachse ploeg. "Daarnaast geven we een deel van de bidons aan de familie van Michele. Het is maar een kleine geste, maar we geloven dat het iedereen helpt om de grote kampioen die Michele Scarponi is te herinneren."

Foto: Cor Vos