Eindstreep: wat gebeurde er op 8 mei

Wat gebeurde er allemaal op deze Giro-loze maandag?

Eindstreep: wat gebeurde er op 8 mei

Eindstreep is er ook op de rustdag van de Giro d'Italia en brengt je traditioneel bij.

Spaans peloton woest na doodrijden fietsers

Na de dood van Michele Scarponi maken veel renners zich zorgen om hun veiligheid op de openbare weg. Zo ook de Spaanse renners, die afgelopen weekend vernamen van een ongeluk in Oliva, vlakbij Valencia. Dat meldt AS. Een vrouw die dronken achter het stuur kroop, maaide op een kruispunt twee fietsers van de weg, met de dood tot gevolg voor de wielrenners.

Nadat het nieuws zich verspreidde, togen de Spaanse renners massaal op Social Media om zich te uiten. "De cijfers blijven maar stijgen, schandalig genoeg verandert er niets", schrijft Alejandro Valverde op Twitter. "We moeten meer respect krijgen en er moeten hogere straffen volgen. Wij zijn niet zeker."

Dumoulin en Mollema missen eerste waaier Giro, maar maken zich niet druk

Tom Dumoulin kon zich niet mengen in de strijd om de eerste waaier in de derde rit van de Giro d'Italia. "Zoals verwacht werd het een grote strijd, want het was moeilijk in de wind", verklaarde hij zich nader op de site van zijn ploeg. "We zaten de hele tijd goed van voren, maar op het beslissende moment met nog 10 kilometer te gaan zaten we te ver van achter. Ik zat bij de andere klassementsrenners."

Ook Bauke Mollema zat niet in de belangrijkste waaier. "Het was al volle bak stress, met nog 50 kilometer te gaan", vertelde Mollema. "Iedereen wist dat op 13 kilometer van de streep er een linker bocht aan kwam, met daarna wind op de kant. Iedereen wilde voorin zitten", deed de Nederlander verslag. "We zaten waar we moesten zitten. Jasper Stuyven en Mads Pedersen hielden me in goede positie."

Mollema kwam de Giro-dagen op Sardinië heelhuids door.

Toch kon Mollema niet mee met de eerste waaier. "Na een kilometer op de kant viel Quick-Step Floors plotseling aan. Giacomo (Nizzolo) was de enige die kon aanhaken. Daarachter zaten wij constant van voren en kwamen we nooit in de problemen." Mollema staat in het klassement 26ste op 23 seconden van leider Fernando Gaviria. Zijn achterstand op Bob Jungels bedraagt tien tellen. Dumoulin doet het even goed, maar dan op de 19de plaats.

Foto's: Cor Vos