HomeNieuwsGiro d’Italia: Voorbeschouwing Maglia Bianca

Giro d’Italia: Voorbeschouwing Maglia Bianca

Wie zijn de grootste kanshebbers op het jongerenklassement in de honderdste Giro d'Italia? Wieler Revue zet ze op een ri...

De Giro d’Italia draait vooral om de strijd om de Maglia Rosa. Echte mannen dragen immers roze. Maar de mannen onder de 25 jaar zijn doorgaans ook al hartstikke tevreden met een witte trui om hun lendenen. Ook dit jaar zal er weer een gevecht uitbreken om dit maagdelijk witte tricot. Wie zijn de voornaamste pretendenten? Wieler Revue zoekt het voor u uit.

Historie

In de periode van 1976 tot en met 1994 werd het jongerenklassement al georganiseerd voor renners tot 24 jaar. Daarna werd dit klassement niet meer door de organisatie bijgehouden, om in 2007 weer terug te keren. 

Tot nog toe wonnen allen Evgeni Berzin (1994) en Nairo Quintana (2014) zowel de jongerentrui als het algemeen klassement. Als we de statistieken er echter bijpakken en de huidige regelgeving erop loslaten kunnen we concluderen dat er 22 keer een renner van onder de 25 jaar de Giro d’Italia won. De allerjongste in deze lijst? Fausto Coppi. Zijn leeftijd? Twintig jaar, acht maanden en vijfentwintig dagen. Indrukwekkend.

Reglement

Het jongerenklassement zoals wij dat nu kennen bestaat sinds 2007. Het grote verschil met vorige jongerenklassement? Deze strijd staat nu open voor renners tot vijfentwintig jaar. De peildatum hiervoor is 1 januari. Praktisch betekent dit dat iedereen die na 1 januari 1992 is geboren koerst  om de witte trui.

Evgeny Shalunov is de oudste jongere. De renner van Gazprom-Rusvelo is geboren op 8 januari 1992. Vincenzo Albanese (Bardiani – CSF) is overigens de jongste op de deelnemerslijst. Als de Giro begint heeft hij 20 jaar en 175 dagen op de teller. Deze twee heren en iedereen daartussenin maken kans op de winst in dit klassement. In totaal zijn dat 45 renners, bijna een kwart van alle deelnemers. Animo genoeg dus.

Favorieten

Toch valt er natuurlijk al snel een grote groep af. Want om de witte trui uiteindelijk in je bezit te hebben moet je ook voorin meedraaien in het algemeen klassement. Kevin Seeldraeyers is namelijk sinds de herintreding van de witte trui in 2007 de enige winnaar van het witte kleinood die niet in de top 10 van het eindklassement staat. Kortom: het jongerenklassement gaat vermoedelijk naar iemand die ook in de strijd om de roze trui hoge ogen gooit.

Nu we dit weten kunnen we de sprinters al wel van dit lijstje afstrepen. Daarnaast zijn er een hoop mannen die voor hun leiders aan de bak moeten. Ook over die groep kunnen we kort zijn; gaat ‘m waarschijnlijk niet worden. 

De vraag is: wie blijven er nog over?

Adam Yates is de grote favoriet. De Brit won vorig jaar al de witte trui in de Tour en hij wil dit kunstje graag herhalen. Ook zijn ploeg Orica – Scott heeft van het witte tricot een doel gemaakt. Aan de vorm van de jonge Yates kan het ook niet liggen getuige zijn vierde plaats in Catalonië en achtste stek in Luik. 

Toch zijn er altijd kapers op de kust. Bob Jungels (Quick Step Floors) is de meest prominente in dat rijtje. Logisch, aangezien de Luxemburger vorig jaar al dit klassement wist te winnen. Zet daar een zesde plek in het eindklassement bij en je weet dat het dit jaar ook zomaar weer eens raak kan zijn. Daar moeten we wel bij aantekenen dat het deelnemersveld dit jaar een stuk sterker wordt geacht. Maar Bob Jungels ook weer een jaar ouder, wijzer en misschien ook wel sterker. In ieder geval iemand om goed in de gaten te houden.

Kan Jungels zijn witte trui prolongeren?

In de schaduw van Mikel Landa en Geraint Thomas moet Sebastián Henao zeker worden genoemd. De 23-jarige Colombiaan van Team Sky staat misschien derde in de pikorde, maar zou desondanks een eind kunnen komen in dit klassement. Zeker als één van de twee kopmannen wat tegenvalt weet je het maar nooit.

Ook Davide Formolo mogen we tot de grote favorieten rekenen voor het wit. De Italiaan won in zijn eerste ronde van Italië (2015) direct een pittige etappe naar La Spezia. In de Vuelta van 2016 rijdt hij ook met de besten mee en wordt uiteindelijk negende in de eindrangschikking. Toch is het de vraag of de Italiaan niet liever een ritzege meepakt in de ronde van zijn land. Een tweede of derde plaats in een jongerenklassement is het gros van de fans immers al snel vergeten. Een rit naar de Blockhaus of Oropa meepakken blijft vermoedelijk veel langer hangen. Het zou tevens passen bij het rijden van Formolo. Van Cannondale – Drapac ploegleider Charly Wegelius krijgt hij eveneens alle vrijheid. Vermoedelijk is er na de aankomst op de Etna al duidelijkheid over de ambities van Formolo.

Kan de duim van Formolo ook na de Giro omhoog?

Onze favorieten

*****
Adam Yates
****
Bob Jungels
***
Davide Formolo, Sebastián Henao
**
Alexander Foliforov, Carlos Verona 
*
Hugh Carthy, Giulio Ciccone, Felix Grosschartner

Andere interessante jongeren

In de sprints moeten we (uiteraard) letten op Fernando Gaviria, Caleb Ewan, Ryan Gibbons, Vincenzo Albanese en Jakub Mareckzo. Jasper Stuyven, Giulio Ciccone, Jan Polanc en Valerio Conti hebben in het verleden al bewezen dat ze goed overweg kunnen in een grote ronde en zouden zomaar een ritzege kunnen boeken. Voor Edward Ravasi, Dylan Teuns, Simone Petilli en Manuel Senni ligt er wellicht ook een mooi ritje klaar. Prent u daarom die namen alvast in uw hoofd. Dat kan altijd van pas komen bij de koffieautomaat.

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Primoz Roglic verlaat Jumbo-Visma en is op weg naar Movistar’

Ondanks een lopend contract, zoekt Primoz Roglic komende winter andere oorden op. Dat meldt...

🎥 Opgelet, wegenwerken aan de gang! Renners moeten tijdens CRO Race slalommen tussen palen

Bizarre toestanden tijdens de derde etappe van de CRO Race, ook wel de Ronde...

Rui Costa over maatje Remco Evenepoel: ‘Hij probeert te veranderen wat genetisch verkeerd is’

Remco Evenepoel heeft het tijdens de voorbije Ronde van Spanje niet kunnen waarmaken tegen...

Wout van Aert dolt met echtgenote Sarah De Bie: ‘Is dat vandaag?’

Om dat elfjarig jubileum te vieren deelde Sarah De Bie op Instagram een eerste...

Meer zoals dit

‘Primoz Roglic verlaat Jumbo-Visma en is op weg naar Movistar’

Ondanks een lopend contract, zoekt Primoz Roglic komende winter andere oorden op. Dat meldt...

Deze renners, ex-renners en crossers nemen straks deel aan het EK gravel in Leuven

Het allereerste EK gravel wordt op Vlaamse bodem verreden. Op zondag 1 oktober ontvangt...

36-jarige Vittoria Bussi doet (opnieuw) aanval op werelduurrecord

Het is niet voor het eerst dat Bussi een aanval doet op het werelduurrecord....