Amstel Gold Race: Van der Breggen wint snelle vrouwenkoers

Anna van der Breggen won de Amstel Gold Race voor vrouwen.

Amstel Gold Race: Van der Breggen wint snelle vrouwenkoers

Anna van der Breggen kwam als eerste over de streep in Berg en Terblijt en won de Amstel Gold Race voor vrouwen.

Voor het eerst sinds 2003, destijds vond de derde editie plaats, was het weer tijd voor de Amstel Gold Race voor dames. Een langverwachte terugkeer van de Nederlandse klassieker voor vrouwen leverde strijd op.

Nadat Sara Mustonen en Marta Tagliaferro in het eerste gedeelte van de koers lange tijd vooruit reden, was het na vijftig kilometer koers Boels-Dolmans dat de gashendel open draaide. Op de Fromberg deed de Nederlandse ploeg het peloton uiteen splijten, met nog zeventig kilometer te gaan.

Het tempo lag hoog door Boels-Dolmans, waardoor men een dik kwartier voor lag op het snelste tijdsschema. Met name Elizabeth Deignan en Anna van der Breggen maakten bergop een goede indruk. Op de lokale omloop - gelijk aan dat van het wereldkampioenschap in 2012 - werd het eerste gedeelte van het peloton verder uitgedund.

In de slotronde namen Deignan, Elisa Longo Borghini en Kasia Niewiadoma een voorgift op de rest van de kopgroep. Ellen van Dijk leidde de achtervolging, voor Coryn Rivera. De Amerikaanse leidster in de Women's WorldTour won eerder de Trofeo Alfredo Binda en de Ronde van Vlaanderen. Op de Bemelerberg moest de Amerikaanse mee met een versnelling van Annemiek van Vleuten en Van der Breggen.

Op de top van de Bemelerberg viel Van der Breggen solo aan. De olympisch kampioene, drager van de trui van Europees kampioene, sloeg een flink gat op de vijf andere koplopers. Die kwamen niet meer terug, waarna Van der Breggen de handen in de lucht kon steken. 

Foto: Cor Vos