Howson verrassende winnaar koninginnenrit Herald Sun Tour

In de Herald Sun Tour ging Damien Howson met de bloemen lopen. Het Australische talent van Orica-Scott kwam solo boven i...

Howson verrassende winnaar koninginnenrit Herald Sun Tour
  • Damien Howson Damien Howson

In de Herald Sun Tour ging Damien Howson met de bloemen lopen. Het Australische talent van Orica-Scott kwam solo boven in de bergrit.

De Herald Sun Tour bereikte in de tweede etappe al het hoogste punt van de ronde. Nadat gisteren Danny van Poppel opende met een proloogzege, stond vanochtend een aankomst bergop op Falls Creek ingepland.

"Hier had ik mijn zinnen op gezet", reageerde Van Poppel na zijn proloogzege. Hij was een seconde sneller dan een duo van JLT Condor. "Het is de eerste overwinning voor mij, de eerste zege voor Team Sky, dat doet me goed", aldus de Nederlander.

Klimmen

Een groep van acht renners kwam al vroeg op kop te liggen. Daarbij onder meer Sjoerd van Ginneken (Roompot-Nederlandse Loterij) aanwezig. Team Sky controleerde het peloton. Niet enkel voor leider Danny van Poppel, meer nog voor klassementsman Chris Froome. Toch bleek de focus op de slotklim niet richting Froome te gaan.

Kenny Elissonde sprong weg, achter Damien Howson aan. Ook toptalent Jai Hindley (Korda Mentha Real Estate) probeerde achter het duo aan te gaan. Op drie kilometer van de streep wist Howson zijn Franse medevluchter af te schudden, om solo naar de zege te rijden. Elissonde viel nog helemaal stil. Howson is de nieuwe leider en er moet nog veel mis gaan wil hij de ronde niet winnen.

Foto: Orica-Scott en Team Sky