Froome: 'WADA moet TUE-regels dringend aanscherpen'

Chris Froome wil dat het wereldantidopingagentschap de regels rond TUE's aanscherpt. Dat zei hij gisteren op een perscon...

Froome: 'WADA moet TUE-regels dringend aanscherpen'
  • Chris Froome Chris Froome

Chris Froome wil dat het wereldantidopingagentschap de regels rond TUE's aanscherpt. Dat zei hij gisteren op een persconferentie in het Franse Nice.

De Britse drievoudig Tourwinnaar maakte zelf in 2013 en 2014 ook gebruik van een TUE. De Therapeutic Use Exemptions geven sporters toestemming een verboden middel te gebruiken vanwege medische redenen. Bradley Wiggins, ex-ploeggenoot van Froome, kreeg in 2011, 2012 en 2013 TUE's. Wiggins won in 2012 de Tour, Froome erna drie keer. Daardoor rijzen er veel vragen over het TUE-systeem.

"Het is goed dat men afvraagt waarom we die TUE's kregen", vertelde Froome aan BBC. "We hebben deze discussie, dus schort er iets aan het systeem", aldus de tot Brit genaturaliseerde Keniaan.

TUE weigeren

De Brit pleit voor verbeteringen. "Dit is op deze manier niet goed voor de sport. Ik denk dat het WADA de regels strenger moet maken, zodat we ze niet meer in twijfel trekken." De drievoudig Tourwinnaar die in juli op zoek gaat naar zijn derde Tourzege op rij maakte in 2013 en 2014 zelf gebruik van TUE's. Dat deed hij tijdens het Critérium du Dauphiné respectievelijk de Ronde van Romandië.

"Maar ik weigerde er één in 2015. Ik werd ziek in de laatste week van de Tour en kon zo'n TUE aanvragen, maar wou dat niet om morele redenen." Hij voegde eraan toe dat hij vreesde voor nog meer kritiek en woede van de fans. Froome sloot de Tour de France van 2015 af als winnaar, met een minuut voorsprong op Nairo Quintana.

Foto: Cor Vos