Zakarin: 'Ondanks val geeft Giro vertrouwen voor goede klassementen'

Ilnur Zakarin viel in de afgelopen Giro d'Italia letterlijk uit het klassement. Toch deed de Rus in die Giro goed vertro...

Zakarin: 'Ondanks val geeft Giro vertrouwen voor goede klassementen'
  • Ilnur Zakarin Ilnur Zakarin

Ilnur Zakarin viel in de afgelopen Giro d'Italia letterlijk uit het klassement. Toch deed de Rus in die Giro goed vertrouwen op als klassementsman.

Dat stelt de Rus in een interview met het Franse Velo-club. De Tartaar kwam in de negentiende etappe van de Giro d'Italia ten val. Net als Steven Kruijswijk deed hij dat in de afdaling van de Colle delle Agnello. Waar de Nederlander gehavend zijn weg kon vervolgen, was er bij de Rus maar één mogelijkheid: afstappen.

De Rus brak zijn sleutelbeen en schouderblad. Toch baalde hij achteraf. "Voor het seizoen was mijn doelstelling bij de beste vijf te eindigen in de Giro. Ik was ook bij de beste vijf, maar moest de koers al voor het slot verlaten." Ook zijn andere doelstelling, een goede prestatie op de Olympische Spelen, kon hij op zijn buik schrijven. Hij mocht Rusland niet vertegenwoordigen op het evenement. "Ik heb alles gedaan wat ik kon om daar in topvorm te starten. Het was moeilijk voor me om de situatie te begrijpen en te accepteren. Ik kon er helaas niets aan veranderen."

Vallen en opstaan

De allrounder van Katusha won in maart een etappe in Parijs-Nice. Ook in de Ronde van Romandië won hij een bergrit, al werd hij gedeclasseerd. Nairo Quintana vond dat hij er niet langs kon in de sprint. "Dat was een onjuiste beslissing", zegt Zakarin. "Quintana kon me niet eens meer passeren. Ik heb daarna veel gedacht aan wat ik daar fout deed, ik snap nog steeds niet waarom ik werd gedeclasseerd. Gelukkig kon ik me daarna op de Giro richten."

In die Giro kwam dus de zware valpartij in de afdaling van de Agnello. "De Agnello was de hoogste top in de Giro. Het was zwaar, ik was niet op mijn best die dag. Ik verloor de controle een beetje in een bocht in de afdaling. Ik weet niet wat er precies gebeurde." Daardoor kon hij zijn vijfde plaats niet naar de eindstreep brengen. "Toch heb ik veel vertrouwen geput uit de Giro. Ik stond voor die val vijfde. Dat geeft me vertrouwen dat ik bij de besten kan horen in een grote ronde."

Vervolgens ging Zakarin naar de Tour de France. Daar won hij de etappe naar Finhaut-Emosson. "Dat was zeker de mooiste zege uit mijn carrière", gaat de Rus verder. Of hij in 2017 de Tour rijdt? "Dat weet ik nog niet. Dit jaar reed ik mijn eerste Tour. Dat was een geweldige ervaring, met al dat volk langs de kant. Het parkoers in 2017 is wel iets voor mij, het is evenwichtig. Als ik ga, kan ik een goed resultaat boeken."

Foto: Cor Vos