Teambaas BMC Ochowicz: 'We halen Van Garderen wel uit het slop'

Tejay van Garderen kent een van zijn mindere seizoenen als prof. Zijn manager Jim Ochowicz wil hem op iedere mogelijke m...

Teambaas BMC Ochowicz: 'We halen Van Garderen wel uit het slop'
  • Afbeelding van Tejay van Garderen Tejay van Garderen

Tejay van Garderen kent een van zijn mindere seizoenen als prof. Zijn manager Jim Ochowicz wil hem op iedere mogelijke manier helpen dat te doorbreken.

De Amerikaan ambieerde een podiumplaats in de Tour de France, maar bleek nergens te zijn wanneer het bergop om de knikkers ging. Uiteindelijk eindigde hij als 29ste in Parijs. In de Vuelta gaf hij op in de slotweek en zo sloot hij het seizoen af in mineur.

"Het seizoen zit erop voor hem", stelt ploegleider Ochowicz. "Hij zit in het slop. Dat gebeurt vaker in de sport. Hij moet zichzelf eruit halen, maar wij willen hem daar op iedere mogelijke manier mee helpen."

Porte

Omdat Van Garderen de laatste jaren al weinig progressie in zijn grote rondewerk liet zien, trok BMC Richie Porte aan. In zowel 2012 als 2014 werd de Amerikaan vijfde in de Tour, die prestatie evenaarde de Australiër dit jaar. Vorig jaar leek Van Garderen op weg naar een Tourpodium, maar moest hij ziek opgeven op weg naar Pra-Loup.

"Hij is zeker een buitengewoon getalenteerde renner", zegt Ochowicz over zijn Amerikaanse pupil. "Hij heeft een geweldig wielerlichaam. Hij heeft al mooie dingen laten zien, maar moet nog meer laten zien. Niet alleen voor ons, maar ook voor hemzelf."

Ochowicz reageert stellig op de vraag of Van Garderen naar de Vuelta juist was. "Jazeker. Anders eindigt hij het seizoen in juli. Hij kan eendagskoersen rijden, maar is daar de renner niet voor. Hij was niet de enige die beide rondes reed. Dit was beter dan San Sebastian en de Canadese klassiekers rijden."

Of er volgend jaar wat verandert aan het programma van de 28-jarige ronderenner, weet zijn teambaas nog niet. "Hij begint in oktober weer met trainen, daarna zien we wel. We weten de routes ook nog niet, dus mogen niet op de feiten vooruit lopen."