Toch geen algeheel boycot wereldkampioenschap ploegentijdrit

De UCI bereikte vorige week een akkoord met het AIGCP om een boycot van het wereldkampioenschap ploegentijdrit te voorko...

Toch geen algeheel boycot wereldkampioenschap ploegentijdrit

De UCI bereikte vorige week een akkoord met het AIGCP om een boycot van het wereldkampioenschap ploegentijdrit te voorkomen.

Dat meldt Sporza. Een algemene boycot van het WK ploegentijdrit werd voorkomen doordat de internationale wielerunie om de tafel ging met de belangenvereniging van wielerteams. Toch is het niet zeker welke WorldTour-ploegen wel en niet aan de start staan van de ploegentijdrit in Qatar.

Begin vorige maand kwam een bericht naar buiten dat de WorldTour-teams de ploegentijdrit wilden boycotten, uit onvrede over de UCI. De ploegen vonden dat de UCI misbruik maakt van haar macht. Het zou voornamelijk gaan om het feit dat de ploegen alle kosten voor deelname aan het WK volledig voor eigen rekening krijgen.

Akkoord met AIGCP

"Maar het zal zo'n vaart niet lopen, ik hoop dat als niet alle WorldTour-teams deelnemen, toch een groot gedeelte aanwezig is", vertelde Brian Cookson over de wrevel tussen zijn organisatie en de ploegen. "We hebben een akkoord met de AIGCP, waarmee we nauw samenwerken. Ik wacht wel nog op een definitieve bevestiging."

"Ik begrijp de bezorgdheid van de teams", gaat Cookson verder. "Ik hoop dat alle teams aanwezig zijn en anders een groot gedeelte. We hebben een week vol opwinding voor de boeg. Zonder heuvels en bergen, maar hopelijk met veel wind. In het verleden heb je daardoor al leuke wedstrijden gezien in Qatar."

Sinds 2012 staat de ploegentijdrit op de wereldkampioenschappen op het programma. De wedstrijd wordt door de UCI georganiseerd. Ploegen moeten de kosten volledig zelf ophoesten. Zo rekende Iwan Spekenbrink, manager van Giant-Alpecin, uit dat de ploegentijdrit in Richmond vorig jaar zijn ploeg 60.000 euro kostte. Deelname aan de ploegentijdrit is verplicht.