HomeNieuwsTour of Britain: Stannard pakt ritzege met majestueuze solo

Tour of Britain: Stannard pakt ritzege met majestueuze solo

Ian Stannard heeft op geweldige wijze de derde etappe in de Tour of Britain gewonnen. In zijn eigen streek schudde de Br...

Ian Stannard heeft op geweldige wijze de derde etappe in de Tour of Britain gewonnen. In zijn eigen streek schudde de Brit een enorme solo uit de benen.

Stannard had deze etappe met rood aangestipt voor de start van de Tour of Britain. De finishstreep was namelijk getrokken in het Tatton National Park in Knutsford. De oud-Brits kampioen komt uit die streek van Engeland, vlakbij Manchester.

Hij nam drie andere Britten mee op sleeptouw, in de poging vanuit de vlucht iets te maken van deze etappe. Graham Briggs, Kristian House en Mathew Cronshaw togen met Stannard op pad.

Primeur

De vier kregen al gauw een minuut of zes voorsprong van het peloton. Niemand was na de zware etappe van gisteren een bedreiging voor de leiding in het algemeen klassement. Die was in handen van Julien Vermote, gisteren etappewinnaar. Tony Martin nestelde zich solo aan kop van het peloton, om het tempo te onderhouden voor zijn Vlaamse ploeggenoot.

Maar Etixx-Quick Step had geen baat bij het bijhalen van de vlucht. LottoNL-Jumbo en Dimension Data zetten de achtervolging in, in de hoop er een massasprint van te kunnen maken. Wat heuveltjes halverwege het parkoers veranderden die wens echter. Vooraan haakte Cronshaw snel af bergop. Nadat alle klimmetjes achter de rug waren, vond Stannard het welletjes. Hij wist dat de kopgroep vooruit zou blijven en vertrok solo.

Er waren dan nog veertig kilometer af te leggen. Die kilometers vormden echter geen probleem voor de nummer drie uit de heroïsche editie van Parijs-Roubaix dit jaar. Voor Stannard was er nog een primeur te ontdekken vandaag: nog nooit had hij een etappe gewonnen in de Tour of Britain. Op bijna twee minuten werd Briggs tweede, voor House.