Vuelta: wat kunnen de renners in Spanje verdienen?

Morgenavond staat de 71e Vuelta a España op het programma. Wieler Revue zet de prijzengelden voor de Ronde van Spanje op...
Vuelta: wat kunnen de renners in Spanje verdienen?

Morgenavond staat de 71e Vuelta a España op het programma. Wieler Revue zet de prijzengelden voor de Ronde van Spanje op een rijtje.

Etappes

Allereerst kijken we naar de etappes. Een ritzege levert de ploeg van de etappewinnaar €11.000,- op. De nummer twee krijgt de helft van de nummer één, de nummer drie ook 50% van de tweede. De beste ploeg in een etappe verdient ook nog eens €400,-. De meest strijdlustige renner gaat er aan het einde van de dag met €200,- aan zakgeld vandoor.

Tussensprints

Tijdens de etappes valt er ook nog genoeg geld te verdienen voor de renners. Bij een tussensprint verdient de winnar €550,-, terwijl de nummers twee en drie €180,- respectievelijk €95,- meenemen. Op een eerste categorie beklimming pakt de eerst boven komende renner €460,- , terwijl dat op een berg van buitencategorie (op profielen aangegeven als Esp. van especial) het dubbele bedraagt. Ook wordt op de top van de Col d'Aubisque in Frankrijk de Cima Alberto Fernández-prijs weggegeven. De daar als eerste renner boven komende verdient precies €1.000,-

Nevenklassementen

In de Vuelta zijn er drie nevenklassementen: het puntenklassement, het bergklassement en het befaamde combinatieklassement. Ook is er het in Spanje zeer prestigieuze ploegenklassement. Het combinatieklassement wordt gevormd door per renner de plaats in het algemeen klassement, de stek in het puntenklassement en de klassering in het bergklassement bij elkaar op te tellen. De renner met het minste totaal aantal punten wint dat klassement.

De winnaar van de groene puntentrui wint €11.000,- , waar de winst in het klassement voor de wit-blauwe bollentrui 13.000,- oplevert. Het ploegenklassement is goed voor €12.500,- en het combinatieklassement levert net als het puntenklassement €11.000,- op. De leider in het combinatieklassement draagt de witte trui.

Eindwinnaar

Maar het belangrijkste is natuurlijk: wat verdient nu de winnaar van de Vuelta? Die gaat anderhalve ton rijker naar huis. De nummer twee moet het met ruim een derde van de premie van de nummer één doen. De laatste man op het eindpodium verdient €30.000,-. De nevenklassementen leveren sowieso meer op dan een zesde plaats in het klassement, net zoals dat bij een etappezege het geval is. De bergtrui verdient zelfs beter dan de vijfde plaats in het eindklassement.

De prijzengelden van de 71e Ronde van Spanje.

Laatste nieuws