Terugkijken: Tom Dumoulin z'n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

De wielerwereld staat stil in verband met het coronavirus. Renners trainen op de rollen, de Poggio, en de Oude Kwaremont blijven leeg. Maar dat biedt wel de kans om terug te kijken op mooie wielermomenten uit het verleden. In dit geval het nog niet zo verre verleden. Tom Dumoulin en zijn onwaarschijnlijke slotmeters op de Cumbre del Sol.
tom dumoulin

Sommige mensen vinden wielrennen saai. Die mensen kun je negeren. Je kunt meewarig je hoofd schudden. Je kunt woedend worden. Je kunt ze uit je leven verbannen. Je kunt van alles doen. Maar wat je eigenlijk zou moeten doen is: op je telefoon naar YouTube gaan, de zoekterm 'Tom Dumoulin Cumbre del Sol vuelta 2015' invoeren, het filmpje aanklikken en ze je telefoon een kwartier lang onder hun neus drukken.

Het filmpje is een veertien minuten en veertig minuten durend kunstwerk. De Matthäus Passion met wielen en versnellingen in plaats van violen en zang. Drieënhalve kilometer waarin meer gebeurt dan in het gehele EK voetbal 2016 (dat was echt een ontzettend slecht toernooi). Tom Dumoulin is de hoofdtenor - het klinkt ook goed: Tenor Tom. Onder andere Chris Froome en Joaquim Rodriguez spelen een verdienstelijke bijrol - laten we zeggen de fluit en de hobo.

Maar het draait om Tom. Hij ligt voor op de fluit en de hobo, wordt achterhaald door de fluit en de hobo, hij ligt voor op de fluit en de hobo, wordt weer achterhaald door de fluit en de hobo, ligt voor op de fluit en de hobo, wordt weer achterhaald door de fluit en de hobo. Ingehaald zelfs. De tenor lijkt uitgezongen op zo'n 200 meter van de meet. Jammer, goed geprobeerd. Volgende keer beter.

Nee. Zo gaat het niet die dag op Cumbre del Sol. Tenor Tom haalt ergens nog wat adem vandaan voor een laatste noot. Z'n benen moeten gevoeld hebben als de wangen van iemand die op een tuba blaast met een grote kurk erin - om in de muziekmetaforen te blijven. Maar het lukt. Ongelofelijk. Of zoals de verbaasde Engelse commentator zegt: "He's a big man! He's not supposed to be able to do such thing!" Nou, wel dus. Kijk en geniet!

  • Tom Dumoulin

Laatste nieuws