Bindende terugkijktip: Tom Dumoulin z'n magistrale zege op Cumbre del Sol in de de Vuelta van 2015

Onze redacteur haalt herinneringen op aan wat hij het mooiste Dumoulin-moment vond. Kijk dit filmpje terug, als eerbetoon aan Tom en omdat het elke keer weer prachtig is!

tom dumoulin
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Dit stukje (plus filmpje) verscheen eerder toen Tom Dumoulin z'n afscheid bekendmaakte. Maar eigenlijk zou je het filmpje elke dag moeten terugkijken. Zeker als, zoals vandaag, de Cumbre del Sol de slotklim is in de tweede etappe van de Ronde van Valencia. 

Sommige mensen vinden wielrennen saai. Die mensen kun je negeren. Je kunt meewarig je hoofd schudden. Je kunt woedend worden. Je kunt ze uit je leven verbannen. Je kunt Die Ene Quote uit De Renner van Tim Krabbé nog eens debiteren. Je kunt van alles doen.

Maar wat je eigenlijk zou moeten doen is: op je telefoon naar YouTube gaan, de zoekterm 'Tom Dumoulin Cumbre del Sol vuelta 2015' invoeren, het filmpje aanklikken en ze je telefoon een kwartier lang onder hun neus drukken.

Het filmpje is een veertien minuten en veertig minuten durend kunstwerk. De Matthäus Passion met wielen en versnellingen in plaats van violen en zang. Drieënhalve kilometer waarin meer gebeurt dan tijdens het gehele EK voetbal 2016 (dat was echt een ontzettend slecht toernooi).

Tenor Tom, hobo en fluit

Tom Dumoulin is de hoofdtenor - het klinkt ook goed: Tenor Tom. Onder andere Chris Froome en Joaquim Rodriguez spelen een verdienstelijke bijrol - laten we zeggen de fluit en de hobo.

Maar het draait om Tom. Hij ligt voor op de fluit en de hobo, wordt achterhaald door de fluit en de hobo, hij ligt voor op de fluit en de hobo, wordt weer achterhaald door de fluit en de hobo, ligt voor op de fluit en de hobo, wordt weer achterhaald door de fluit en de hobo. Ingehaald zelfs. De tenor lijkt uitgezongen op zo'n 200 meter van de meet. Jammer, goed geprobeerd. Volgende keer beter.

Nee. Zo gaat het niet die dag op Cumbre del Sol. Tenor Tom haalt ergens nog wat adem vandaan voor een laatste noot. Z'n benen moeten gevoeld hebben als de wangen van iemand die op een tuba blaast met een grote kurk erin, om in de muziekmetaforen te blijven.

Maar het lukt. Ongelofelijk. Of zoals de verbaasde Engelse commentator zegt: "He's a big man! He's not supposed to be able to do such things!" Nou, wel dus. Kijk en geniet!

Tom Dumoulin maakte gisteren bekend per direct te stoppen als wielrenner. Hij zou al stoppen aan het einde van het seizoen en wilde nog één keer vlammen op het WK tijdrijden in Australië. Daar ging een streep door omdat naar eigen zeggen de tank leeg is. Tom Dumoulin is geen wielrenner meer. 

Beeld: Cor Vos

Retro
  • Cor Vos