Mara Abbott slaat dubbelslag in Giro Rosa na knappe solo

Mara Abbott heeft door een indrukwekkende solo over onder meer de Mortirolo een dubbelslag geslagen in de Giro Rosa. Eve...

Mara Abbott slaat dubbelslag in Giro Rosa na knappe solo

Mara Abbott heeft de koninginnenetappe in de Giro Rosa op haar naam geschreven. De 30-jarige Amerikaanse ging solo op weg naar eresucces en maakte dat op indrukwekkende wijze af. De rensters moesten onder meer de Mortirolo zien te bedwingen. 

Abbott koos ervoor om vroeg op de Mortirolo ten aanval te trekken. Binnen korte tijd raapte ze de vluchters Emma Pooley en Tatiana Guderzo op. Op de weerzinwekkende beklimming pakte Abbott al gauw drie minuten op de groep met de roze trui, dat inmiddels tot een groep van zeven was gereduceerd. Met roze trui draagster Evelyn Stevens en ook Anna van der Breggen was bij de pinken. Op de top had Abbott een voorgift van vier minuten.

Op het geaccidenteerde terrein dat volgde breidde Abbott haar voorsprong uit. Voor de etappe stond de Amerikaanse op vijftig seconden op de achtste plaats. In de laatste vijftien kilometers werd het nog even spannend, maar Abbott hield knap stand. Door haar knappe solo nam ze ook de roze trui over van Stevens.