GROENEWEGEN NEDERLANDS KAMPIOEN

Dylan Groenewegen is de nieuwe Nederlandse kampioen. Op de Brouwersdam kwam de renner van Lotto-Jumbo als eerste over de...

GROENEWEGEN NEDERLANDS KAMPIOEN
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

Dylan Groenewegen is de nieuwe Nederlandse kampioen. Op de Brouwersdam kwam de renner van Lotto-Jumbo als eerste over de streep. Wouter Wippert werd tweede, Wim Stroetinga derde.

Niki Terpstra ging zijn titel sowieso niet verlengen. Hij gaf geblesseerd op in de Ster ZLM Toer en was nog niet hersteld. Lotto-Jumbo was er alles aan gelegen om Groenewegen de opvolger te laten worden van Terpstra. Iedere aanval die er kwam, neutraliseerde de World Tour-ploeg.

 

Er kwam geen enkele aanval op gang. Met nog zestig kilometer te gaan leek er een groep weg te komen toen twaalf man zich los weekten van de rest. Daarbij zaten drie renners van Lotto-Jumbo met Moreno Hofland. Toch weigerden de gele mannen samen te werken met de rest, tot frustratie van onder andere Johnny Hoogerland.

 

Tom Dumoulin was van plan zich eens goed leeg te rijden kort voor de Tour de France. Bij iedere mogelijkheid tot waaiervorming was de Limburger degene die de gashendel open draaide. De groep met potentiële winnaars werd stilaan kleiner.

In de voorlaatste ronde ging Bram Tankink zelf in de aanval. Mathieu van der Poel, Huub Duyn en Boy van Poppel togen mee. Met Tankink had Lotto-Jumbo vooraan niet de snelste renner op papier, dus moest de ploeg alsnog het gat gaan dichtrijden op het kwartet.

 

Dat lukte niet zomaar. Eén voor één werden de knechten van de Groenewegen-trein opgerookt. Maar de ploeg rekende het viertal in. Het was tijd voor een nieuwe poging, deze keer was Pim Ligthart aan de beurt. Opnieuw moest de grote Lotto-ploeg in de counter. Op de Brouwersdam was ook het verhaal voor Ligthart over. Het zag er toch naar uit dat het een sprint werd.

In de sprint liep alles perfect voor Lotto-Jumbo. Timo Roosen zette Dylan Groenewegen af aan de streep, die maakte het werk af. Wouter Wippert werd op een lengte tweede.