Van Emden wint proloog Ster ZLM Toer in Goes

Jos van Emden is de eerste klassementsleider in de Ster ZLM Toer. De Nederlandse tijdrijder van Lotto-Jumbo pakte de zeg...

Van Emden wint proloog Ster ZLM Toer in Goes
  • Afbeelding van Jos van Emden Jos van Emden

Jos van Emden is de eerste klassementsleider in de Ster ZLM Toer. De Nederlandse tijdrijder van Lotto-Jumbo pakte de zege in de proloog in Goes. Hij klopte Taylor Phinney en Stefan Küng, twee BMC-renners.

 

Richttijd

De eerste renner die een richttijd neerzette leek Jempy Drucker te zijn. De Luxemburger van BMC, die in de ronde van Luxemburg de proloog won, klokte zeven minuten en 44 seconden. Het bleek echter bij lange na niet genoeg voor de winst. Een half uur na hem kwam Roger Kluge met de beste tijd aanzetten. Vorig jaar won Kluge de proloog in 7'30", nu was de Duitser twee seconden sneller. Kluge, winnaar van de zeventiende etappe in de Giro d'Italia, kon lang op de hot seat blijven.

Kluge zal nog een tijdje hebben teruggedacht aan vorig jaar. Toen leek Martijn Keizer, die ontzettend vroeg gestart was, lange tijd op weg naar de proloogzege. Maar Kluge was het destijds als een van de laatste starters die de tijd van Keizer verbeterde. Ook vandaag bleef het maar duren. Uiteindelijk was het de Zwitser Stefan Küng die de Duitse tijd verbeterde. Het tijdrittalent deed een seconde minder over het 6,4 kilometer lange parkoers.

In de finale startten nog twee renners die echte kanshebbers leken op de proloogzege: Taylor Phinney en Jos van Emden. Phinney was eerst aan de beurt, hij deed nog een seconde van de tijd van zijn ploeggenoot af. En net toen Phinney plaats wilde nemen op de hot seat, werd zijn tijd verbeterd. Drie seconden maar liefst was Van Emden sneller dan de Amerikaanse tijdritmachine. Het is voor Van Emden de eerste overwinning sinds hij vorig jaar in de Eneco Tour ook een tijdrit won.