Cancellara opent in eigen land met proloogzege

Cancellara opent in eigen land met proloogzege

Fabian Cancellara heeft de proloog van de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De thuisrijder van Trek-Segafredo was over de 6,4 kilometer lange proef tegen de klok de snelste. Hij bleef Jürgen Roelandts (Lotto-Soudal) een seconde voor, Luke Durbridge (Orica-GreenEdge) werd op 2 seconden derde. Vanzelfsprekend gaat Cancellara morgen van start in de leiderstrui.

De eerste richttijd in de proloog door de straten van Baar werd op de klokken gezet door de thuisrijder Reto Hollenstein. De renner van IAM reed in de Ronde van België ook al een goede proloog. Met 7 minuten en 52 seconden was hij bijvoorbeeld twee seconden sneller dan Mathias Brändle, zijn Oostenrijkse ploeggenoot. Door de toenemende regenval kon het wel eens zo gaan zijn dat de winnende tijd al vroeg was gezet.

Ook klassementsrenners Van Garderen en Rui Costa kwamen bij lange na niet aan de tijd van de Zwitser. Yves Lampaert was de eerste die Hollenstein kon bedreigen. De Belg klokte met 7'48" een tijd die vier seconden sneller was dan die van Hollenstein. Kelderman reed even snel als Lampaert, maar pakte op honderdsten de voorsprong.

Gorka Izagirre was de eerste die de tijd van Kelderman kon aanvallen. De Bask verbeterde de tijd van Kelderman zelfs, met 86 honderdsten. Een andere thuisrijder van IAM, Martin Elmiger, dook dan weer vier seconden onder de tijd van Izagirre. Onderhand leek de richttijd meer en meer bekend te worden. Die richttijd? 7 minuten en 39 seconden van Jürgen Roelandts! De Belg reed een flitsende tijd.

De eerste die in de buurt van zijn tijd kwam was TurboDurbo Luke Durbridge. 72 honderdsten kwam de Australiër tekort. In een windvlaag kwam een sponsorboog neer, die bijna Robert Gesink mee nam. De renner van Lotto-Jumbo kon maar net onder de neergaande boog door rijden. Inmiddels reed Fabian Cancellara op een kletsnat parkoers.

Renner na renner kwam niet meer aan de tijd van Roelandts. De enige die dat wel lukte? Natuurlijk. Fabian Cancellara!