Di Luca: "Zonder doping geen koers gewonnen"

Di Luca: "Zonder doping geen koers gewonnen"

Danilo Di Luca doet letterlijk en figuurlijk een boekje open over zijn dopingverleden. De Italiaan, voormalig Giro-winnaar, bekent dat hij zonder doping geen wedstrijden gewonnen zou hebben. 

In zijn biografie Bestie di Vittoria spreekt Danilo di Luca openhartig over het gebruik van doping in het verleden. De Italiaan, winnaar van onder andere de Giro d'Italia (2007), Luik-Bastenaken-Luik (2007), de Ronde van Lombardije (2006), de Waalse Pijl (2005) en de Amstel Gold Race (2005), stelt dat hij geen koers op zijn naam zou hebben geschreven zonder doping.

Hieronder enkele passages uit zijn boek:

§ "Ik heb gelogen en heb mensen bedrogen. Ik heb gedaan wat ik moest doen om als eerste over de finish te komen. Als ik niets had gebruikt, dan had ik nooit gewonnen."

§ "Door doping presteer je vijf tot zeven procent beter, misschien zelfs tien tot twaalf procent als je in topvorm bent."

§ "Doping is niet verslavend, maar het is een instrument van de macht: wie wint zorgt voor geld, voor zichzelf, het team en de sponsors."

§ "Iedereen kan namelijk uitrekenen hoeveel uur verstreken moet zijn voordat je positief test bij een controle."

§ "Ik kon het niet via de dokter krijgen, maar kocht het zelf via bijvoorbeeld internet en sportscholen. Het hoorde bij mijn baan."