Van Vliet: 'niet wachten op de Cauberg!'

Van Vliet: 'niet wachten op de Cauberg!'

Het is een beetje traditie geworden de laatste jaren. De opeenvolging van korte heuvels maakt het parkoers zo zwaar dat de favorieten in de Amstel Gold Race liever wachten tot de laatste passage over de Cauberg om hun cartouche te verschieten.

Koersorganisator Leo van Vliet onderstreept die tendens: ,,De jongens die in deze koersen rijden, komen vaak in topvorm uit het Baskenland", vertelt hij tegenover Telesport. ,,De eerste honderdvijftig à tweehonderd kilometer komen zij gemakkelijk door." Ook benoemt hij het verschil met de Vlaamse koersen. ,,Die koersen zijn door het parkoers vaak al eerder geopend. Als iemand een stuurfout maakt op de kasseien, valt er een gat. Dan heb je al koers."

Hij roept onder andere de Nederlandse renners op om eerder in de finale koers te maken en niet te wachten op de Cauberg. ,,Dan denk ik bijvoorbeeld aan jongens als Poels, Gesink, Mollema, Dumoulin en Slagter. Dat zijn renners die hier uit de voeten kunnen. Het is zo gespitst op die ene demarrage op de Cauberg, daarvoor moet je de punch hebben. Ze hebben er weinig aan om te wachten op de laatste passage over de Cauberg, want die is zó explosief dat ze niet mee kunnen." Met de landgenoten vindt hij dat er nog vijftig andere renners hetzelfde moeten denken. ,,Met Gilbert die misschien niet in topvorm is en Van Avermaet en Valverde die afwezig zijn zal er misschien minder controle zijn. Daar kan iedereen van profiteren!"