Diego Rosa wint na een solo van ruim 125 kilometer de vijfde rit in het Baskenland

Diego Rosa wint na een solo van ruim 125 kilometer de vijfde rit in het Baskenland

Diego Rosa heeft de vijfde rit in de Ronde van het Baskenland gewonnen. Na een lange solo in de regen won de Italiaan zijn eerste rit van het seizoen.

In de etappe van Orio naar Eibar-Aratte over een afstand van 159 kilometer moesten de renners over maar liefst acht gecategoriseerde  klimmen. Het was de hele dag regen en nattigheid in het Baskenland. Veel renners gaven er onderweg de brui aan waaronder Daniel Martin, Ryder Hesjedal en Tim Wellens.  Diego Rosa reed al vroeg in de aanval samen met 23 andere renners. Omstreek half 3 ging Diego Rosa er alleen vandoor en hij liet daarmee de rest van de groep achter. Deze renners zaten in de groep: Armée, Monfort, De Plus, Verona, Denifl, Belkov, Silin, Lopez, Anacona, Txurruka, Moinard, Velits, Rolland, Woods, Roy, Berhane, Ulissi, Geschke, Ferrari, Bagot, Plaza, Zubeldia, Martens en Edet.

Daarachter ging het peloton in de achtervolging, want op een gegeven moment zat de groep met Kelderman op 10 minuten. Mikel Landa ontsnapte op een gegeven moment uit de groep der favorieten en raapte onderweg allerlei andere renners op en bleef tussen de 20 en 40 seconden hangen. Op vijf kilometer van de meet kwam de groep met Contador bij Landa en ook Henao zat daarbij van Sky. Contador en Henao gingen samen verder en wisten Kelderman op ruime achterstand te zetten. Henao is de nieuwe leider.