HomeNieuwsTOUR VANDAAG: LANGS DE KUST

TOUR VANDAAG: LANGS DE KUST

Van Abbeville naar Le Havre, een dag koersen langs de Normandische kust. Langs stadjes als Dieppe, Fécamp en Étretat, bekende namen voor de vele Nederlandse toeristen die elke zomer afreizen naar Normandië. De renners koersen van noord naar zuid, langs wat Tourdirecteur Christian Prudhomme bij de presentatie van het parkoers in oktober ‘een van de mooiste stukken van Frankrijk’ noemde. Dit is dus ook een dag waarop de wind opnieuw een factor van belang kan zijn. Van de iets meer dan 190 kilometer die de etappe lang is, worden liefst 120 pal langs de zee verreden. Vier dagen na de aankomst op Neeltje Jans belooft het dus weer een gevecht met de wind te worden.
De aankomst is middenin Le Havre, waar het peloton bij aankomst aan de haven scherp naar links draait om vervolgens via een drietal bochten de aankomst bij het Fort de Tourneville te bereiken. Dikke kans dat een massasprint de beslissing brengt voor de ritzege. Of wie weet is de groep door waaiers uiteen geslagen en sprint een flink uitgedund peloton voor de zege. En voor tijdswinst in het klassement.

Start/Finish

Abbeville ligt aan de rivier de Somme en was dik driehonderd jaar geleden een belangrijke stad met een bloeiende textielhandel. De geschiedenis van de stad in de twintigste eeuw is met bloed doordrenkt: op 20 mei 1945 vond het Bloedbad van Abbeville plaats. Een groep Belgen die verdacht werden van collaboratie met de Duitsers werd toen door Franse soldaten om het leven gebracht.
De aankomst ligt in Le Havre, aan de monding van de rivier de Seine. Het is de op één na belangrijkste haven van het land. Le Havre betekent ook simpelweg ‘de haven’. In de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de stad plat gebombardeerd door de Amerikanen. De laatste keer dat de Tour de France Le Havre aan deed, is alweer twintig jaar geleden. In 1995 won Mario Cipollini er de massasprint. Dat was toen sowieso een Italiaans dagje, want Ivan Gotti veroverde de gele trui.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | De Speld en Tour de Tietema presenteren: het lichtste (en grappigste) wielershirt ooit!

De Speld mengde zich in een samenwerking met La Machine al eerder in de...

Video | Sam Oomen: ‘Ik kan nog niet pijnvrij fietsen’

Sam Oomen reed dit seizoen al de Giro, maar ook in de derde grote...

Vuelta | Grappig beeld: Lotto speelt Titanic na bij ploegenpresentatie

Net als bij de start van de Tour de France van 2015 in Utrecht...

Vuelta | Ploegentijdrit! Alles wat je moet weten over etappe 1: Utrecht-Utrecht

Parkoers Zullen ze bij de Vuelta-organisatie geluisterd hebben naar de wensen van Team Jumbo-Visma? Een...

Meer zoals dit

Video | Van Baarle: ‘Evenepoel is zeker een van de grote favorieten’

Dylan van Baarle was er al bij in de Tour de France en zal...

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Selecties compleet! Deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...