TOUR: EINDELIJK PRIJS VOOR TONY MARTIN

TOUR: EINDELIJK PRIJS VOOR TONY MARTIN
  • Afbeelding van Tony Martin Tony Martin

De vierde etappe van de Tour de France is gewonnen door Tony Martin. In de gevreesde kasseienrit tussen Seraing en Cambrai bleef het echte vuurwerk tussen de favorieten uit, maar door een ultieme jump op drie kilometer van de aankomst was de Duitser de sprinters te snel af. Door de ritwinst krijgt Martin ook de gele trui omgehangen. John Degenkolb werd tweede, voor Peter Sagan.

De langste etappe van deze Tour (223 km) werd lange tijd gekleurd door een viertal op kop. Daarbij zat onze landgenoot Lieuwe Westra. De Astana-renner kreeg de Belg Thomas de Gendt en de Fransen Perrig Quémeneur en Frédéric Brun mee. Daarachter bleef het, in tegenstelling tot de afgelopen dagen, relatief rustig. Ook het peloton leek na de hectische eerste etappes wat gas terug te willen nemen.

Met de kasseienstroken aan de horizon begonnen echter ook de eerste regendruppels te vallen. En daarmee werd ook de koers gelanceerd. Het eerste slachtoffer was Dan Martin, die al voor de eerste kasseienstrook onderuit ging en tot een achtervolging werd verplicht. Het was voornamelijk de Astana-ploeg, grote winnaar in de kasseienrit van vorig jaar, die probeerde eenzelfde coup te plegen.

De koplopers werden vlak na de tweede kasseienstrook bijgehaald, waarna Westra zijn werk voor Nibali kon gaan doen, samen met onder andere Lars Boom. De winnaar van de kasseienrit van vorig jaar was andermaal ijzersterk, en maakte met Zdenek Stybar en Sepp Vanmarcke de beste indruk. De Nederlander reed echter lek aan het einde van de tweede strook en was op slag uitgeschakeld. Ook Vanmarcke reed lek, maar slaagde er nog in om terug te keren. De grote verliezer was andermaal Thibaut Pinot, die gister al niet goed was, en vandaag ook nog materiaalpech had. Hij kan een plaats in de top 5 nu al wel vergeten.

De rest van de favorieten bleven echter allemaal in de eerste groep, die voor de laatste kasseienstrook (op 13 km van het einde) nog uit meer dan 40 man bestond. Op de laatste strook gebeurde het dan eindelijk: Stybar viel aan, werd gevolgd door Van Avermaet en Degenkolb, en kreeg een klein groepje mee. Zelfs Christopher Froome zat mee: De man in de gele trui probeerde, samen met Nibali, een gat te slaan richting Contador en Quintana, maar de Tinkoff-Saxo ploeg was simpelweg te sterk en reed het gaatje dicht.

Op 3 kilometer van de aankomst plaatste Martin de beslissende aanval: Der Panzerwagen bleek iedereen te slim af en boekte dan eindelijk de ritzege waar zijn ploeg (Etixx-Quick Step) al zo dichtbij was geweest. De Duitser pakte en passant de gele trui, aangezien hij op slechts één seconde van Froome stond. Degenkolb won de sprint van de achtervolgende groep, voor Sagan. Bauke Mollema en Robert Gesink finishten in de eerste groep.