Tony Martin kritisch op finish na afdaling Galibier: 'Groot gevaar in de eerste week'

Ex-prof Tony Martin vindt het niet verstandig om de finish na de afdaling van de Col du Galibier te leggen. 

Tony Martin Tour

De vierde etappe van de Tour de France voert de renners over de Col du Galibier. De finish van de rit ligt na de afdaling van de Alpenreus. Oud-renner Tony Martin is zeer kritisch over de uitgetekende finale.

"Ik vind het zeer riskant om een finish na een afdaling van een hoge, zware col te leggen", zegt Martin als analist bij de Duitse afdeling van Eurosport. "Vooral de klassementsrenners gaan tot het uiterste en moeten soms alle risico's nemen."

Volgens de viervoudig wereldkampioen tijdrijden is het verschil in stuurmanskunst binnen alle renners in het peloton een belangrijke oorzaak van het gevaar. Zo neemt de afdaling van de Galibier van Tom Pidcock in 2022 als voorbeeld. De Brit gaf een ware show weg in de afzink, om vervolgens te zegevieren op Alpe d'Huez.

"Goede dalers als hij kunnen het risico van andere vergroten", vindt Martin, die in 2021 zijn carrière afsloot bij Team Jumbo - Visma. "Als anderen met minder vaardigheden proberen te volgen, gaan ze misschien of hun eigen grenzen. Dat verhoogt het risico om te vallen."

Eerste week

Een extra reden voor kritiek is volgens Martin het vroege tijdstip van de rit over de Galibier. "Het gevaar is extra groot in de eerste week", aldus de winnaar van vijf Touretappes. "Want de verschillen in het algemeen klassement zijn nu nog niet zo groot."

"Er zal daarom voor iedere seconde gestreden worden. klassementsrenners zullen 100 tot 110 procent geven in de afdaling", blikt de 39-jarige Duitser vooruit op de bijna twintig kilometer lange afdaling.