Ewan nieuwe leider in Langkawi

Ewan nieuwe leider in Langkawi

Caleb Ewan mocht de handen in de lucht steken in de Tour de Langkawi. In de 170 kilometer lange derde etappe tussen Gerik en Tanah Merah was de Australiër van Orica-GreenEdge in de sprint van een uitgedunde groep de snelste, voor Youef Reguigui (MTN-Qhubeka). Ewan pakt de leiderstrui over van Andrea Guardini (Astana), die op grote achterstand binnen kwam.

De tweehonderdste etappe van de Tour de Langkawi - sinds haar invoering in 1996 - kende vijf vluchters: Francisco Mancebo (Sky Dive Dubai) wist zich vergezeld door een ploegmaat in de vorm van Soufiane Haddi. Frédéric Brun (Bretagne-Séché), Kiel Reijnen (UnitedHealthcare) en Natnael Berhane (Europcar) maakten het vijftal compleet. De etappe kende twee beklimmingen in de eerste zeventig kilometer. De top van de tweede - op 1.000 meter hoogte - lag op honderd kilometer van de streep.

Toen de achtervolging op het vijftal vol werd ingezet, moest leider Guardini de rol lossen. Een groep van 45 man vormde de achtervolgende groep op het vijftal. Op vijf kilometer van de streep werden de vluchters gegrepen, waarna Pavel Brutt (Tinkoff-Saxo) in de aanval ging. Op twee kilometer van de streep werd de Rus echter weer in de kraag gevat. In de sprint stond er geen maat op het grote Australische sprinttalent Caleb Ewan.