Gerrit Voorting (92) overleden

Gerrit Voorting (92) overleden

Oud-renner Gerrit Voorting is op 92-jarige leeftijd overleden. De Noord-Hollander won in zijn carrière onder meer twee etappes in de Tour en droeg vier dagen de gele trui. Daarnaast was hij in 1954 één dag leider in de Giro en dus drager van de roze trui. Voorting overleed enkele dagen na Henk Faanhof, die eveneens 92 jaar oud werd.

Voor de Girospecial van 2011 sprak Wieler Revue uitgebreid met de destijds 88-jarige Voorting. Voorting vertelde onder meer met smaak over een akkefietje dat hij uitvocht met de Franse topper Louison Bobet.

Als het er op aankwam, liet Voorting niet met zich sollen. Dat merkte ook de Franse vedette Louison Bobet eens, tijdens de Tour. Hij was op dat moment drager van de gele trui, voorop reed een kopgroep met onder anderen Wim van Est. En die reed virtueel in het geel. De Nederlanders probeerden op kop van het peloton het tempo te drukken, in dienst van Van Est. Maar dat vond Bobet niet leuk. ,,Hij gaf mij een gooi. Maar je moet je handen thuislaten! Toen heb ik hem afgedroogd met de pomp. Met de pomp op zijn kop en in het voorwiel. Gelukkig ketste hij af op de spaken en sloeg hij niet in het wiel, anders was het helemaal wat geweest.” Maar de achtervolging op de koplopers was wel verstoord en Van Est pakte het geel.