Vuelta vandaag: Steile wand klimmen

Vuelta vandaag: Steile wand klimmen

Drie zware bergritten op een rij en dan volgt de tweede rustdag. De etappe naar La Camperona bijt het spits af: aankomst bergop op een col van eerste categorie en een nieuw gezicht als aankomst in de Vuelta. En een flink steile col, want in de laatste drie kilometer moeten de renners zien af te rekenen met stroken tot liefst 19,5 0procent. Reken maar dat er hier dus flinke verschillen gemaakt gaan worden in de strijd om eindwinst. De Collada de la Hoz (tweede categorie) opent het bal en dat is een klim waar Alberto Contador warme herinneringen aan koestert. De Spanjaard verraste daar twee jaar geleden Joaquim Rodriguez en zette de Vuelta op zijn kop (foto). Contador werd eindwinnaar in de ronde van zijn rentree en ligt ook nu op winstkoers.

Voordat de slotklim opdoemt, moet ook de Puerto de San Glorio nog bedwongen worden. Een berg van de eerste categorie, waarvan de top net hoger ligt dan die van de Camperona. Een lange klim, maar hij is aanmerkelijk minder steil dan de venijnige slothelling.

Start/FinishSantander was twee jaar geleden ook etappeplaats, toen de rit waarin Contador zijn slag sloeg er vertrok. Destijds lag de aankomst in Fuente Dé. Santander, de hoofdstad van Cantabrië, werd in 1941 getroffen door een enorme brand die grote delen van de binnenstad verwoestte en duizenden dakloos maakte. In 1893 was er ook al een grote ramp geweest, toen een schip met dynamiet in de haven ontplofte en bijna zeshonderd levens nam.

De akelig steile La Camperona debuteert dus in de Vuelta en ligt vlakbij Sabero, een klein plaatsje van rond de 1500 inwoners. Sinds 2008 is het regionaal mijnbouw- en staalmuseum van Castilië en Léon er gevestigd.