Vuelta vandaag: Overgangsrit

Vuelta vandaag: Overgangsrit

Etappe dertien in de Vuelta mag je best een overgangsrit noemen. Na de vlakke rondjes van gisteren en met een zwaar trio bergritten op komst, is er vandaag weer een heuvelrit ingepland door de organisatie. Drie bergjes en een oplopende aankomst, zij het niet te steil, vormen het menu van de dag. Dat maakt het tot een uitgelezen kans voor aanvallers, want de kans dat de favorieten voor eindwinst vandaag een extra inspanning zullen doen is niet bijster groot.

De hellingen die beklommen moeten worden: de Alto Estacas de Trueba, de Puerto de la Braguia (beiden derde categorie) en de Alto del Caracol van de tweede. Diezelfde drie bergen kwamen ook vorig jaar voorbij, toen in de achttiende etappe. Groot verschil is wel dat toen nog de zware Peña Cabarga als slotklim volgde. Die col laat de Vuelta nu links liggen.

 

Start/Finish

Belorado, ook al nieuw in de Vuelta, ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, oftewel de Camino. Er wonen dik tweeduizend mensen in het stadje in Burgos. Daar vandaan gaat het in noordelijke richting naar Obrégon en het Cabárceno natuurpark, niet ver van Santander en de kust.

Het natuurpark beslaat 750 hectare en werd in 1989 geopend. Het ligt op het terrein van een voormalige kalksteenmijn en bezoekers kunnen er bijvoorbeeld botanische wandelingen maken, of kijken bij de vele diersoorten die in het natuurpark wonen. Beren en olifanten bijvoorbeeld, of wilde zwijnen. De dieren zitten er niet in kooien, zoals in een dierentuin, maar genieten een grote mate van vrijheid.