Column Filemon Wesselink: Mathieu is van ons

Column Filemon Wesselink: Mathieu is van ons

Deze column werd gepubliceerd in Wieler Revue 5

Terwijl in het zuiden van Frankrijk tijdens de Dauphiné een koningsgevecht plaatsvond, gebeurde er in Limburg een wonder.

De pas 19-jarige veldrijder Mathieu van der Poel won de Ronde van Limburg. Een serieuze profkoers, UCI categorie 1.1. Een wedstrijd waar renners als Theo Bos of Kenny van Hummel bij winst ‘s avonds lachend een fles champagne zouden open trekken. Belkin stond als team het meest in zijn hemd. Voor aanvang van de Limburgse wedstrijd bazuinden ze rond dat enkel winst voor hen telde. Het werd slechts een tweede plek voor Martens. Terwijl Mathieu van der Poel deze wedstrijd slechts reed als zomertraining voor het veldritseizoen. In het shirt van een klein crossteam BKCP-Powerplus genaamd (ik heb die naam ook niet verzonnen).

Want dat is deze jongen eigenlijk: veldrijder. En een beste. Hij werd al ongeveer achthonderd keer wereld- en Nederlands kampioen in deze discipline. Reed onze Vlaamse vrienden met vier vingers in z’n neus de bagger in.Nu ligt er wat betreft Mathieu één gevaar op de loer. Dat is ook de reden dat ik deze column schrijf: hij is niet zo heel Nederlands. De zoon van Adrie van der Poel en kleinzoon van Raymond Poulidor mag dan een Nederlands paspoort hebben, verder is hij nog Vlaamser dan Guillaume Van Keirsbulck. Geboren en getogen in het Vlaamse land.Wielercommentator Michiel Wuyts kan het niet vaak genoeg zeggen, ‘eigenlijk is deze jongen er één van ons’. Als Mathieu nu al de Ronde van Limburg kan winnen, waarom zou hij dan niet over een paar jaar de Amstel Gold, Waalse Pijl en Luik naar zijn hand zetten? Wij willen ook het triootje dat Gilbert deed!!

Maar die Belgen zien natuurlijk een gat wanneer Boonen, Van Avermaet en Gilbert afstappen. Ze hebben een nieuwe klassiekerwinnaar nodig!Daarom moeten we de in België woonachtige Mathieu als de wiedeweerga naar Nederland halen. We moeten hem met alle middelen die we hebben weer in ons land zien te krijgen. Een gratis huis, iedere ochtend een voor verkeer afgesloten trainingsrondje en nieuwe fietsen zoveel als hij wil. Van mij mag hij een hoerenkast voor z’n uppie, mocht dat hem over de streep trekken om Nederlander te blijven. Hij kan voor ons ‘de trio’ winnen. Op de weg.

Maar de Vlamingen zullen hem ook willen inlijven. Wellicht wordt hij nu al illegaal geïnjecteerd met Belgische bier. Misschien rijdt er een motor achter het peloton aan met Westmalle Tripel. Ze zullen er alles aan doen om hem Vlaams te krijgen. Net als ze met Andrei Tchmil ooit gedaan hebben.Nederland, word wakker. Word wakker door het wonder van Limburg. Trek deze jongen uit de modder en vertroetel hem. Daar geeft hij een trio voor terug.