Poels wint koninginnenrit Tour of Britain, Alaphilippe nieuwe leider

De koninginnenrit in de Tour of Britain was voor Wout Poels. Op de Whinlatter Pass kwam hij als eerste boven, voor de nieuwe klassementsleider Julian Alaphilippe.

Poels
  • Wout Poels Wout Poels
  • Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe

De Tour of Britain viel door de ploegentijdrit op dag vijf in een nieuwe plooi. Team LottoNL-Jumbo won de klokproef voor équipes en zag Primoz Roglic de groene leiderstrui overnemen van Patrick Bevin. Voor het eindklassement lag echter nog alles open, met Julian Alaphilippe op zes luttele tellen van de Sloveen.

In de zesde etappe, de koninginnenrit met dezelfde aankomst als de ploegentijdrit (Whinlatter Pass), lagen al vroeg bonificatieseconden te verdienen. Een prooi voor Alaphilippe, die zodoende zijn achterstand op Roglic halveerde. Vervolgens kwamen vier renners weg: thuisrijders Connor Swift (Brits kampioen) en James Shaw (Lotto Soudal) kregen met Vasil Kiryienka en Tony Martin twee toptijdrijders om achter te schuilen.

De vier zongen het uit tot diep in de finale, ondanks achtervolgingswerk van Quick-Step Floors. Aan de voet van de slotklim werden de vier uiteindelijk ingelopen. Tour-winnaar Geraint Thomas begon meteen een hoog tempo te ontwikkelen. Bob Jungels nam al snel over, met Alaphilippe in zijn zog. Wout Poels moest onmiddellijk lossen. Primoz Roglic had meteen een gat om te dichten, maar dat deed de Sloveen met allure.

Met nog twee kilometer te rijden viel de Franse kopman van Quick-Step aan. De klassementsleider volgde gezwind. Bij een volgende versnelling moest de Sloveen echter zijn concurrenten laten rijden. Vanuit de achtergrond kwamen Hugh Carthy en Poels nog terug. In de sprint bergop liet de Nederlander vervolgens met een explosieve versnelling de nieuwe leider Alaphilippe achter zich.