Door: Tim Beck Fotografie: Cor Vos
WorldTour

Alaphilippe verslaat Roglic in openingsetappe Baskenland

Julian Alaphilippe heeft de eerste etappe in de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. Hij bleef Primoz Roglic in de sprint nipt voor. De derde plek ging naar Pello Bilbao.

Zonder de niet fitte Martijn Tusveld van Team Sunweb reed het peloton vandaag naar Zarautz. In de 162 kilometer lange etappe stonden er vijf gecategoriseerde beklimmingen op het programma, waaronder een zeer steil geitenpad met de top op zo’n zeven kilometer van de meet. De vlucht van de dag bestond uit Ibai Salas (Burgos-BH), Jonathan Lastra (Caja-Rural), Aitor Gonzalez (Euskadi-Murias) en Amanuel Gebreigzabhier (Dimension Data). Het kwartet had met zo’n tachtig kilometer te gaan nog maar een voorsprong van dertig seconden.

Dat was voor niemand minder dan Thomas De Gendt reden om ten aanval te trekken. Hij kreeg Dario Cataldo met zich mee. Gezien de vorm die De Gendt etaleerde in de Ronde van Catalonië was het de concurrentie menens om hem niet te veel tijd te gunnen. Mede door het werk van Team LottoNL-Jumbo bleef de achterstand binnen de perken en werden ze ruim voor het einde weer teruggepakt.

De laatste beklimming, de Elkano Gaina, was 2,4 kilometer lang met een stijgingspercentage van rond de negen procent. Roglic nam gedecideerd de leiding op de steile flanken. Nairo Quintana en Alaphilippe waren de enige die met de Sloveen meekonden. Maar net voor de top kon Quintana het tweetal niet meer volgen. De Colombiaan viel terug naar een groepje met onder anderen Bauke Mollema. De koplopers hielden de voorsprong relatief makkelijk vast en mochten uitmaken wie er met de zege aan de haal zou gaan. Dat werd Alaphilippe, hoewel Roglic nog vrij dichtbij wist te komen.

Gerelateerd nieuws