Veelbesproken Fuglsang zet Ruta del Sol direct naar zijn hand

Jakob Fuglsang heeft de eerste etappe in de Ruta del Sol op zijn naam geschreven. De Deen was op het laatste steile stukje de betere van Mikel Landa.

Fuglsang
  • Afbeelding van Jakob Fuglsang Jakob Fuglsang
  • Afbeelding van Mikel Landa Mikel Landa

Er zou na een moeilijke openingsfase een kopgroep van elf renners ontstaan. De bekendste namen uit die groep: Alexis Gougeard, Maurits Lammertink en Kobe Goossens. Het elftal kreeg een voorgift van een aantal minuten, maar ze zouden nooit strijden om de overwinning. Op de slotklim (10 kilometer aan 6,6%) van de dag legde onder meer Mitchelton-Scott een dusdanig tempo op dat Lammertink als laatste vluchter werd teruggefloten.

Toen de Nederlander werd ingerekend ging zijn ploeggenoot Loïc Vliegen ervandoor. De Belg ontwikkelde een mooi tempo, maar toen de grote mannen zich meldden was de renner van Circus-Wanty Gobert er snel aan voor de moeite. Het was Landa die als eerste aanviel. Achter de Spanjaard probeerden Fuglsang en Jack Haig de oversteek te maken. De Deen reed gezwind terug naar Landa, maar Haig wist dat niet te bewerkstelligen.

Landa en Fuglsang bleven tot de top bij elkaar. In de afdaling zette de renner van Astana weliswaar even flink aan, maar kon hij Landa niet lossen. Dat lukte uiteindelijk wel op de steile slotmeters. De veelbesproken winnaar van Luik-Bastenaken-Luik 2019 reed nog een aantal seconden weg van Landa en sloeg meteen een belangrijke slag voor het algemeen klassement. Toen hij de streep overreed, kwam er een oerkreet uit zijn mond. Ongetwijfeld met de beschuldigingen dat hij heeft samengewerkt met dopingarts Michele Ferrari in zijn achterhoofd. Dylan Teuns kwam als derde over de streep.

Nieuws
  • Cor Vos