Groenewegen wil snel contact met Jakobsen: 'Hij is er nog steeds helemaal kapot van'

Dylan Groenewegen wil naar aanleiding van de verschrikkelijke valpartij in de Ronde van Polen zo snel mogelijk contact hebben met Fabio Jakobsen. Dat vertelt Richard Plugge, die teammanager is bij Jumbo-Visma, aan Het Nieuwsblad. Volgens Plugge is Groenewegen er nog steeds helemaal kapot van.

Groenewegen wil snel contact met Jakobsen: 'Hij is er nog steeds helemaal kapot van'
  • Afbeelding van Deceuninck-Quick Step Deceuninck-Quick Step
  • Afbeelding van Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma
  • Afbeelding van Fabio Jakobsen Fabio Jakobsen
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

"Natuurlijk", zegt Plugge tegen Het Nieuwsblad. "Dylan wil liefst zo snel mogelijk weer normaal contact met Fabio”, bevestigt Plugge. “Dylan is er nog altijd helemaal kapot van. Fabio is een vriend van hem. Ze kennen elkaar goed. Hij heeft dit ook nooit gewild. Dat wil hij hem zo snel mogelijk laten weten."

In de Ronde van Polen ging het vorige week woensdag helemaal mis, toen Groenewegen van zijn lijn afweek en zo Jakobsen de hekken in piloteerde. De Nederlands kampioen kwam met hoge snelheid terecht en raakte zwaargewond. Eerder gaf Groenewegen door middel van een statement op Twitter al aan dat hij niet kon beschrijven hoe erg hij het vond.

"Die jongen heeft dit helemaal niet gewild", gaat Plugge verder. "Natuurlijk wijkt hij af van zijn lijn en begaat hij een overtreding. Alleen zijn de gevolgen zo heftig. Dat wil niemand, en dat had ook niemand kunnen voorzien. Laten we alstublieft hopen dat alles weer goed komt met Fabio. Maar als ploeg moeten wij nu zorg dragen voor Dylan."

'Dit moet een keerpunt zijn'

Volgens Plugge moet het gedaan zijn met gevaarlijke aankomsten, iets waar hij zich actief voor gaat inzetten, vertelt hij. "Ik er absoluut voor zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren. Ik wil daar een voortrekkersrol in spelen. De eerste gesprekken zijn opgestart: we moeten dringend op een andere manier naar de veiligheid in wedstrijden gaan kijken. Dit moet een keerpunt zijn."

Het gaat Plugge ook niet specifiek om Polen, al werd er op voorhand al op gewezen dat deze aankomst gevaarlijk is. "daarnaast gaat het in de koers nog honderd keer per jaar bijna mis. Honderd keer waarop wij in het peloton zeggen: Oef, gelukkig hebben we dat weer overleefd. Waarna we weer overgaan tot de orde van de dag. Die honderd keer moeten er ook definitief uit. Het moet anders. De maat is vol. Zo niet krijgen we in de toekomst nog drama’s als vandaag. Met een renner die fysiek verschrikkelijk in de kreukels zit en een andere die mentaal helemaal stuk is.”

Nieuws
  • Cor Vos