Deceuninck-Quick Step over herstel Jakobsen: 'Je mag spreken van een mirakel'

Amper een week na zijn zware val wordt Fabio Jakobsen vanuit Polen alweer overgebracht naar het ziekenhuis in Leiden. Ploegdokter Yvan Vanmol begeleidt de renner en vertelt dat sommige informatie niet klopte. Zo is de luchtpijp van Jakobsen niet verbrijzeld. Hij vertelt ook dat Jakobsen geen breuken in zijn benen heeft en alweer kan staan.
Deceuninck-Quick Step over herstel Jakobsen: 'Je mag spreken van een mirakel'

Even werd vorige week het ergste gevreesd voor de Nederlands kampioen, maar hoe meer de dagen verstrijken, hoe beter het lijkt te gaan met Fabio Jakobsen. Al is dat laatste natuurlijk relatief. "Iedereen heeft gezien wat voor een zware val dit is", vertelt Yvan Vanmol dan ook aan Sporza. "Als je nu ziet dat Fabio opnieuw mobiel is, dat hij opnieuw kan rechtstaan, dat hij geen breuken heeft aan zijn onderste ledematen, ja: dan mag je gerust spreken van een mirakel."

Ook klopt het volgens Vanmol niet dat de luchtpijp van Jakobsen verbrijzeld was. Hij is wel meteen geïntubeerd na de val. "Praten lukt momenteel nog niet, maar Fabio verstaat en begrijpt alles", legt de dokter nogmaals uit. "Hij communiceert nu via het scherm van zijn telefoon. Ik verwacht zeker dat hij opnieuw zal kunnen praten. De spieren rond zijn mond en lippen zijn fel geraakt, maar ook dat komt wel opnieuw in orde."

Weinig gebroken

Jakobsen heeft weinig gebroken, wat gezien de aard en de snelheid van de val een wonder mag heten. "Dat klopt", zegt Vanmol "Zijn benen hebben amper schade geleden. Er is wel een breuk aan een duim en in zijn boven- en onderkaak. Een verklaring is dat de botten van sprinters sowieso veel sterker zijn dan die van andere renners. Mocht dit zijn gebeurd bij een lichtgewicht-klimmer, dan zou het zeker een ander, zeg maar erger verhaal zijn geweest. De grootste schade is aangericht aan zijn gebit, dat hij kwijt is. Maar de esthetische chirurgie is de laatste jaren zo fel gevorderd, dat ik vermoed dat de sporen van die val later nog amper te zien zullen zijn."

Half mirakel

Vanmol noemt het een half mirakel. Jakobsen kan zich bijna alles, tot op enkele honderden meters voor de streep nog herinneren en beseft dat hij aan een grote ramp is ontsnapt. Volgens Vanmol is het logisch dat dat traumatiserend is. "Dat zal moeilijke momenten opleveren, maar het besef dat dit meer dan een spreekwoordelijk half mirakel is overheerst", vertelt hij. "Als je me vraagt of Jakobsen opnieuw een renner zal worden, dan heb ik daarover zeer weinig twijfels en meer dan goede hoop."

  • Fabio Jakobsen

Laatste nieuws