Sepp Kuss de sterkste in rollercoasteretappe Dauphiné, eindklassement voor Daniel Martinez

In de laatste etappe was het vrijwel continu vuurwerk. Maar uiteindelijk 'gewoon' weer iemand in een geelzwart tenue als eerste over de streep...
sepp kuss

Met het wegvallen van Primoz Roglic lag alles weer open in het Criterium du Dauphiné. En dat was te merken in de beginfase, want het was meteen vanaf het begin oorlog. De belangrijkste slachtoffers war Mikel Landa, Richie Porte en Nairo Quintana, die al snel op grote achterstand reden - Quintana stapte zelfs af. Vooraan liet Tom Dumoulin zich enkele keren gelden, maar waren het Julian Alaphilippe en Pavel Sivakov die uiteindelijk lange tijd voor de favorietengroep uitreden. De Rus ging overigens in een afdaling hard onderuit, maar stapte gebutst weer op de fiets en sloot weer aan.

Op de voorlaatste klim van de dag ontplofte de koers dan echt. Tadej Pogacar, Miguel Angel Lopez en Daniel Martinez vielen virtuele klassementsleider Thibaut Pinot aan en ook Sepp Kuss haakte aan. Hun opzet slaagde, want Pinot kon niet mee en ze voegden zich bij Alaphilippe en Sivakov. Het gevecht om de eindzege ging tussen twee Colombianen: Lopez en Martinez. Het verschil tussen beiden was op voorhand 6 seconden in het voordeel van de renner van EF-Education.

Dat pleit werd beslecht in het voordeel van Martinez, want Lopez kon het tempo niet volgen toen Sepp Kuss andermaal de knuppel in het hoenderhok gooide. De Amerikaan van Jumbo-Visma leek vooraan de sterkste. Dat bevestigde hij in de klim naar het vliegveld van Megève, waar net als gisteren de aankomst lag. Op 8 kilometer van de finish probeerde hij het solo en de achtervolgers zagen hem niet meer terug. Daarachter probeerde een strijdlustige Thibaut Pinot in een wanhoopsoffensief nog het algemeen klassement naar zich toe te trekken, maar hij kwam nooit echt dichtbij het groepje met Martinez.

Tom Dumoulin reed weer wat sterker dan de dagen ervoor; in de slotkilometers reed hij zelfs nog weg uit de Groep Pinot. Hij eindigt op een plek in het algemeen klassement.

Uitslag laatste etappe

Top 10 algemeen klassement

Laatste nieuws