Tour de France | Dit zijn de 7 Touretappes waar wij het meeste spektakel van verwachten

De data van deze zeven ritten rood omcirkelen in je agenda. Vrij nemen van je werk of als ze in het weekend zijn geen schoonmoederbezoekjes...
tour de france

1) Etappe 2, zondag 30 augustus: Nice - Nice

De tweede etappe is er meteen eentje om voor thuis te blijven. Het is een soort klassieker eigenlijk. Vier beklimmingen in 187 kilometer. Met een beetje fantasie kun je het vergelijken met de Ronde van Lombardije, want het zijn ook geen misselijke beklimmingen. In de aanloop zijn er twee lange beklimmingen van eerste categorie (Col de la Colmiane en de Col de Turini). In de finale wacht de uit Parijs-Nice bekende Col d'Eze. Het klassement zal niet meteen in een plooi vallen, maar mannen als Julian Alaphilippe gaan zich zeker roeren. En na vorig jaar probeert de rest dan heus mee te gaan...

2) Etappe 4, dinsdag 1 september: Sisteron - Orcières-Merlette

De etappe naar het ski-oord Orcières-Merlette in het departement Hautes-Alpes is nu niet meteen de zwaarste bergrit aller tijden, maar het is wél de eerste aankomst bergop. Die slotklim stelt ook niet zo heel veel voor (7,1 kilometer à 6,7 procent), maar nogmaals: eerste aankomst bergop! En dan zijn wielrenners toch vaak jonge honden die zich niet in kunnen houden. Hier ga je zien wie er al top is en wie toch net even wat minder.

3) Etappe 8, zaterdag 5 september: Cazères – Loudenvielle

De Pyreneeën komen er deze Tour wat bekaaid vanaf. Het gebergte moet het doen met slechts twee ritten, waarbij de zondagrit niet zo heel veel voorstelt. De zaterdagrit van maar 140 kilometer (maar voor bergritten geldt vaak: hoe korter, hoe spectalairder) is echter smullen geblazen. Vanuit Cazères is er een niet zo zware aanloop, maar in de finale volgen de Port de Balès (buitencategorie) en de Peyresourde (1ste categorie) elkaar op. Meteen na de afdaling van de Peyresourde ligt de finish.

4) Etappe 13, vrijdag 11 september: Châtel-Guyon – Puy Mary

De Pyreneeën komen er dus bekaaid af, maar er is wel een heerlijke rit in het Centraal Massief. In de rit door de Auvergne is het de hele dag op en af. Met in 191 kilometer maar liefst 7 gecategoriseerde cols. De laatste klim (Col de Neronne/Pas de Payrol, naar de Puy Mary )van die 7 is een tweekoppig monster (en levert ook nog eens mooie plaatjes op, want het is een dode vulkaan). De laatste twee kilometer voor de meet gaan omhoog aan meer dan 11 procent. Dan weet je wel genoeg: voor de buis zitten!

5) Etappe 17, woensdag 16 september: Grenoble - Col de la Loze

In de toch al immens zware slotweek is dit het klapstuk. Slechts twee cols in 168 kilometer, maar wat voor cols! Na een vlakke aanloop wacht eerst de bekende alpenreus Col de la Madeleine. Na de afdaling wacht vrijwel direct de op papier zwaarste klim van de hele Tour: de nog nooit eerder beklommen Col de la Loze (dat kon ook niet, want de weg naar de top is net aangelegd). 21 kilometer à 7 procent, met stukken erin van meer dan 20 procent. De laatste twee kilometer gaat het wegdek continu met meer dan 10 procent omhoog.

6) Etappe 18, donderdag 17 september: Méribel - La Roche-sur-Foron

Misschien niet de allerzwaarste bergetappe, maar wel de laatste bergetappe (die geen tijdrit is) en dus kans op alles-of-niets-aanvallen. Het gaat 168 kilometer alleen maar op en af met één col van de buitencategorie, twee van eerste categorie, eentje van tweede categorie en nog één van derde categorie. Om het af te maken ligt er vlakvoorde streep een ongecategoriseerde klim. Poeh...

7) Etappe 20, zaterdag 19 september: Lure - La Planche des Belle Filles

Alle kaarten op tafel! Een tijdrit zijn we wel gewend op de laatste zaterdag van de Tour, maar niet een halve klimtijdrit. In de Vogezen wacht na een licht glooiende aanloop van zo'n dertig kilometer de helse Planche des Belle Filles. Het loeisteile stuk naar de top dat vorig jaar nog wel werd beklommen laten we even links liggen, maar als de verschillen nog klein zijn, kan dit een fantastische tijdritthriller worden!

Laatste nieuws