Ondertussen buiten de planeet Tour de France: behoorlijk sterk deelnemersveld Tirreno-Adriatico

Voor wie even in Italiaanse sferen wil zijn in plaats van Franse: vanaf maandag begint de Tirreno-Adriatico. Wij zetten de belangrijkste klassementsrenners en sprinters die er meedoen op een rijtje.
mathieu van der poel

Alhoewel de Tirreno dit jaar dus tegelijkertijd met de Tour de France wordt verreden, staat er een prima deelnemersveld aan de start, met name als het gaat om klassementsrenners - zo staan Geraint Thomas én Chris Froome aan de start. Qua sprintgeweld is het wat minder, maar vanuit Nederlands perspectief is het dan wel vooral uitkijken naar Mathieu van der Poel. Hieronder zetten we de belangrijkste renners per ploeg op een rijtje.

INEOS Grenadiers

De Britse ploeg komt door de niet-tourselectie van Chris Froome en Geraint Thomas met een ijzersterke klassementsploeg naar Italië. De twee Britten worden ondersteund door onder andere Rohan Dennis en Tao Geoghegan Hart. Filippo Ganna staat ook aan de start. Hij en Dennis zullen vermoedelijk hoge ogen gooien in de tratdiotele tijdrit op de voorlaatste dag in San Benedetto del Tronto.

Jumbo-Visma

Jumbo-Visma komt op het oog met een wat minder sterke ploeg naar de Tirreno. Er is bijvoorbeeld geen klassementsrenner mee. Mike Teunissen mag het gaan proberen in de sprints, maar de Limburger komt net terug van een blessure. Hij krijgt steun van onder andere Timo Roosen, Pascal Eenkhoorn en Paul Martens.

Team Sunweb

Wilco Kelderman is de beoogde klassementsman voor Team Sunweb, maar ook Sam Oomen is erbij in Italië. Voor de sprints en hellende aankomsten is de aan het einde van het seizoen vertrekkende Michael Matthews van de partij.

Wilco Kelderman in actie tijdens de Ronde van Polen.

Alpecin-Fenix

Uiteraard zullen alle ogen bij de formatie van de gebroeders Roodhooft op Mathieu van der Poel gericht zijn. Met het niet al te sterke sprintersdeelnemersveld (zie hieronder) liggen er behoorlijk wat kansen voor Van der Poel op dagsucces. De Nederlander is niet de enige rappe man bij Alpecin-Fenix want ook Tim Merlier is mee.

Sprinters

Het is sprintersveld is dus niet heel erg sterk, terwijl er toch de nodige kansen liggen met drie vlakke aankomsten (al is het in Italië natuurlijk vrijwel nooit helemaal vlak..). De belangrijkste snelle mannen die naast de eerdergenoemde Teunissen, Matthews en Van der Poel wel aan de start staan: Pascal Ackermann, Alvaro Hodeg en Fernando Gaviria. Ook Mark Cavendish staat aan het vertrek, maar het is de vraag hoe serieus we die nog moeten nemen als topspurter. Er staan in ieder geval geen mannen op de deelnemerslijst waar Van der Poel nog nooit van heeft gewonnen.

Klassementsmannen en klimmers

Naast Froome, Thomas, Kelderman en Oomen staan er nog veel meer grote namen aan het vertrek. Zo vaardigt Astana de tandem af die het ook in de Giro voor ze moet doen: de ervaren Jakob Fuglsang en de jonge Aleksandr Vlasov. Mitchelton-Scott heeft met Simon Yates en in midere mate Jack Haig ook sterk ijzers in het vuur, terwijl Trek-Segafredo het met Vincenzo Nibali probeert - Giulio Ciccone moet afhaken vanwege een positieve coronatest. Ook Dylan Teuns, Michael Woods en Sergio Henao staan aan de start namens respectievelijk Bahrain-McLaren, EF Pro Cycling en UAE.

Vlasov en Nibali, twee kanshebbers, met daartussen de onfortuinlijke Ciccone.

Laatste nieuws