VIDEO | De Col de la Loze, dit kun je verwachten! 'Ze hebben een skipiste geasfalteerd'

Met 2304 meter is de Col de Loze dit jaar het dak van de Tour de France. En hij is nieuw in La Grande Boucle, dus hier een kennismaking met deze helse berg..
col de la loze

Tom Dumoulin, die hier vroeger vaak ging skieën, noemde het tegenover de NOS al 'een echt geitenpad' en 'ski-piste die ze hebben geasfalteerd', waar hij tijdens de verkenningen met de ploeg de hele SD-kaart van z'n telefoon vol had geschoten met foto's. De Col de la Loze, de zwaarste aankomst bergop deze Tour de France. En helemaal nieuw, want nooit eerder beklommen de renners deze col in de Tour.

Dat komt doordat de weg naar de top er nog niet zo lang ligt. Eerst kon je alleen naar het skidorp Méribel, maar nu is er een smalle vers geasfalteerde weg naar de col die Méribel en Courchevel met elkaar verbindt. Het resultaat: een 21,5 kilometer lange nieuwe Alpenreus die je aan 7,8% gemiddeld naar een hoogte van 2304 meter brengt.

Tot zover de kille cijfers. Deze klim is namelijk zoveel meer dan dat. Het is - pardon our French - een onregelmatig pokkeding. Soms is het bijna vlak, soms gaat-ie opeens met meer dan 20% de lucht in. Om je een beter beeld te geven van wat de renners vanmiddag te wachten staat, hebben we wat video's verzameld van deze nieuwe, instant classic (mark our words: hier gaat de Tour de renners de komende jaren veel vaker tegenop laten fietsen). Alvast wat voorpret dus!

Allereerst een gelikte video van de plaatselijke VVV

Als je de tijd hebt: een Go Pro-video van de nieuw geasfalteerde stukken (erdoorheen scrollen kan natuurlijk ook; linksonder staan de stijgingspercentages)

En tenslotte de aankomst van Tour de l'Avenir op de Col de la Loze uit 2019

Laatste nieuws