Review | Sonos Arc Soundbar: Brengt de koers naar je huiskamer

Het blijft een raar beeld. De voorjaarsklassiekers zonder het gejoel van horden toeschouwers. Geen dronken en uitgelaten Vlamingen op het Kwaremontplein en een (nog) legere finishstraat. Blijf thuis is het devies immers. We mochten mede daarom de nieuwe Sonos Arc soundbar uitproberen, want met goed geluid breng je de koers wellicht naar huis.

Review | Sonos Arc Soundbar: Brengt de koers naar je huiskamer

Niet langs de kant staan om Mathieu van der Poel en Wout van Aert aan te moedigen, maar voor de televisie. Het is even niet anders in de huidige situatie. Dan kun je er maar het beste van maken in de mooiste wielerweek van het voorjaar.

Sonos heeft de Arc in de zomer van 2020 gelanceerd en deze soundbar kun je, in tegenstelling tot de 'gewone' speakers, koppelen aan je televisie. Dat gaat heel simpel met een HDMI-arc kabel. Voor wanneer je televisie dat niet heeft, levert Sonos een verloopstukje voor een optische kabel bij. We besparen je het technische verhaal, maar het idee hierachter is overigens simpel, je koppelt de soundbar direct aan je televisie. Je televisie zendt het geluidssignaal naar de soundbar, dus het maakt niet uit of je op welke manier je tv kijkt. Via de Chromecast bijvoorbeeld, of via het 'kastje' van je provider. Voor de techfans onder ons: de Arc ondersteunt ook eARC, de nieuwste standaard op dit gebied.

De meeste mensen zullen Sonos ongetwijfeld kennen of gebruiken om muziek op af te spelen. Via de Sonos-app op je telefoon en via je account bij Spotify en andere muziekdiensten kun je immers door je hele huis muziek luisteren. Overigens kun je bij Sonos via de Spotify-app ook direct muziek afspelen. Daarbij kun je in verschillende kamers (afhankelijk van het aantal speakers dat je in huis hebt) verschillende muziek afspelen of dezelfde muziek in het hele huis.

Goed, Sonos maakte met de Playbar en de Beam al een tijdje een soundbar, maar heeft nu dus een opvolger voor die Playbar. De Arc soundbar is liefst 113 centimeter breed. Dat moet ook wel, want er zitten liefst elf speakers in. Die speakers sturen het geluid alle kanten op. Dolby Atmos noemt men dat. Zo komt het geluid niet alleen van voor, maar ook van boven.

Hoe klinkt dat nou?

Nog één technisch dingetje: Trueplay. Met Trueplay gebruik je je smartphone om een meting te doen van je huiskamer. Aan de hand van die meting past de soundbar het geluid aan aan de vorm en eigenschappen van je kamer. Het is geen must, maar ik zou het altijd proberen.

Goed, hoe klinkt dat nou? Die vraag kun je kort beantwoorden: heel goed. Ik heb tijdens het tv-kijken een paar keer geschakeld tussen de Soundbar en de speakers van de televisie en ik merkte het verschil. Ten eerste omdat het geluid 'dieper' klinkt, maar ook kleine geluidjes als de fietsen van de renners hoor je beter. Het wordt pas echt leuk wanneer je andere Sonos speakers hebt. Ik heb zelf twee Sonos Symfonisk-speakers van Ikea staan en die heb ik er aan gekoppeld om echt mooi surroundgeluid te horen. Dan zit je voor je gevoel echt midden in de koers.

De conclusie? De Sonos Arc is flink aan de prijs (€899,-), maar wel een upgrade. Wielrennen kijken is op deze manier toch wel iets intenser en zeker wanneer je muziekliefhebber bent (of al andere Sonos-speakers in huis hebt staan) is de soundbar een mooie upgrade van je systeem.