Giro-baas Mauro Vegni: 'UCI moet Jumbo-Visma en EF straffen of ik nodig ze niet meer uit' 

Na een spannende Giro lijkt er ook een spannend staartje te komen...
mauro vegni

Giro-koerdirecteur Mauro Vegni is de laatste dagen maar druk met boos zijn. Eerst was hij boos op de renners nadat die weigerden de de 260 kilometer lange etappe op de voorlaatste dag van zijn ronde in zijn geheel (in de regen) af te leggen, nu richt hij zijn pijlen in de Gazetta dello Sport op twee ploegen. Jumbo-Visma en EF Pro Cycling zijn de gebeten hond - en het heeft niks te maken met de eendenoutfit van die laatste ploeg. Volgens Vegni zou de UCI maatregelen moeten nemen tegen die ploegen omdat ze op eigen houtje handelden in de 'corona-giro'.

Jumbo-Visma haalde de ploeg uit koers na een positieve coronatest van kopman Steven Kruijswijk. De ploeg van manager Richard Plugge zei dat te doen om de veiligheid van de eigen renners en personeel te waarborgen, maar ook juist om de Giro niet in gevaar te brengen. Jumbo-Visma overlegde het uitstappen niet met de Giro-organisatie. Mitchelton-Scott deed dat na de positieve test van Simon Yates en vier personeelsleden bijvoorbeeld wel.

EF Pro Cycling kan op de hoon van Vegni rekenen omdat de ploeg in een (open) brief voorstelde om de Giro de dag voor de tweede rustdag te beëindigen - na de door Tao Geoghegan Hart gewonnen aankomst op Piancavallo dus. Verder stelde EF in het schrijven dat de veiligheid in de Giro beter gewaarborgd moest worden nadat er berichten naar buiten kwamen over politieagenten die in dezelfde hotels als de renners zaten en daar aan het feesten waren.

Als de UCI niet met maatregelen tegen de teams komt, wil Vegni zelf een daad stellen en de teams niet uitnodigen voor de volgende editie van de Giro. Vegni is niet alleen maar boos, hij is ook trots: "Deze Giro stuurde een geweldige boodschap naar de natie. Misschien dacht niemand dat we aan zouden komen in Milaan, maar we hebben het gered!"

Laatste nieuws