Overzicht | Deze 10 renners hebben de meeste koersdagen achter hun naam in 2020

Zie dit overzicht als een eerbetoon aan de strijders die in het ingekorte seizoen het meest in het zadel zaten.
wielrenners donkere wolken

1) Pello Bilbao, 71 dagen

Pello was voor de coronabreak al een actief baasje met deelnames aan de Ronde van Valencia, de Ruta del Sol en Parijs-Nice en daar plakte hij na 1 augustus nog eens de Dauphiné, de Tour en de Giro aan vast. En niet onverdienstelijk, want in de Tour werd hij 16e (in dienst van Landa) en in de Giro legde hij beslag op een 5e plek.

Pello Bilbao tussen de gestolde lava op de Etna

2) Thomas de Gendt, 69 dagen

De minst verrassende naam in dit lijstje is die van koersbeest Thomas de Gendt. Vorig seizoen deed hij alle drie de grote rondes, maar dat was nu logistiek niet mogelijk, dus hield hij het bij twee. Naast de Tour en de Giro reed De Gendt ook nog onder andere de Tour Down Under, Parijs-Nice en de Dauphiné.

Thomas de Gendt, waarschijnlijk nadenkend over z'n volgende ontsnapping

3) Michael Valgren 69 dagen

Valgren heeft evenveel koersdagen als De Gendt (we hebben De Gendt boven Valgren gezet, omdat de Belg meer voor het peloton uitreed..), maar verdeelde het wel anders: hij reed de Tour en de Vuelta. Daarnaast was hij actief in een groot aantal (Belgische) eendagswedstrijden.

Valgren tijdens de tijdrit van Parijs-Nice

4) Michael Mørkov, 69 dagen

Ook Mørkov komt aan 69 dagen (we hebben hem als laatste van de drie geplaatst, omdat de lead-out-man het meest in het peloton zat van de drie). Net als zijn land- en voornaamgenoot Michael Valgren reed Michael Mørkov de Tour en de Vuelta. In het pre-coronaseizoen zagen we hem ook opduiken in veel kleinere rondes.

Mørkov met Sam Bennett na een gewonnen Tour-etappe

5) Luis Leon Sanchez, 68 dagen

Luis Leon Sanchez was met de Tour, Vuelta en veel rondewerk op het Iberisch schiereiland ook een drukbezet man in 2020. De mooiste koersdag was voor hem ongetwijfeld de dag waarop hij Spaans kampioen werd.

Luis Leon Sanchez in z'n Spaanse kampioenstrui in de afgelopen Vuelta

6) Sam Bennett, 68 dagen

Bennett veroverde het groen in de Tour en plakte net als de meeste renners die hierboven staan daar de Vuelta aan vast. Hij won ook nog etappes in de Tour Down Under, de Ronde van Burgos en de Ronde van Wallonië.

Sam Bennet met de de Arce de Triomphe op de achtergrond

7) Felix Grossschartner, 67 dagen

Ook weer de Tour en de Vuelta voor deze 26-jarige Oostenrijker, die in de laatste van die twee een top 10-klassering in het algemeen klassement uit het vuur sleepte. In de Tour reed hij vooral in dienst van de ploeg.

2 + nog 65 koersdagen, maakt 67 koersdagen

8) Guillaume Martin, 67 dagen

Guillaume Martin leek in de Tour even mee te doen voor het podium, maar zakte toch door het ijs. In de Vuelta zat hij bijna in elke vlucht en veroverde op die manier de bergtrui. Hij deed ook belangrijk werd op het WK voor landgenoot Julian Alaphilippe.

Guillaume Martin met de andere 'truien' in de Vuelta

9) Elia Viviani, 67 dagen

67 dagen in het zadel, maar geen enkele zege voor de Italiaanse sprinter. In de Tour kwam hij er niet aan te pas en later in de Giro evenmin. Hij moet het doen met twee tweede plaatsen, in de Route d'Occitanie en de Ronde van de Algarve.

Viviani ziet hoe een ploeggenoot een wheelie doet op de Col de la Loze

10) Alejandro Valverde, 65 dagen

En ook Valverde moest het in 2020 zonder zege doen. Een unicum voor de Spanjaard, zeker omdat hij dus wel de top 10 van dit lijstje afsluit en derhalve genoeg kansen op een zege had.

Valverde in de aanval in de Vuelta

Laatste nieuws