Dit zijn volgens ons de 5 grootste Nederlandse wielertalenten

Van welke Nederlanders gaan we in de (nabije) toekomst de mooiste dingen zien? Onze redacteur denkt dat dit de top 5 is.

thymen arensman
  • Ide Schelling Ide Schelling
  • Thymen Arensman Thymen Arensman
  • Nils Eekhoff Nils Eekhoff

1) Thymen Arensman

Thymen Arensman maakte natuurlijk al indruk in de Ronde van de Toekomst van 2018 door achter ene Tadej Pogacar tweede te worden in het algemeen klassement, maar als 20-jarige bevestigde hij dat afgelopen Vuelta dubbel en dwars. Met name dat hij de laatste week nog zo sterk was, is hoopgevend voor de toekomst. Met het herstelvermogen van de Gelderlander zit het wel goed.

2) Olav Kooij

En opeens won-ie tussen de grote mannen. Olav Kooij legde er in de Settimana Coppi e Bartali begin september een paar World Tour-sprinter op (Phil Bauhaus bijvoorbeeld) en z'n naam is gevestigd. De inmiddels 19-jarige sprinter (bij die zege was-ie nog maar 18) maakt halverwege 2021 de overstap naar het World Tour-team van Jumbo-Visma. De kans is behoorlijk groot dat we er voor de toekomst nóg een topsprinter bijhebben..

3) Nils Eekhoff

Het grote publiek kent Eekhoff van dat beloften-WK van vorig jaar in Yorkshire waar hij won maar werd gediskwalificeerd nadat hij volgens de jury te ongeoorloofd achter de auto's terugkwam na een valpartij. Voor ons is Eekhoff gewoon de wereldkampioen en dit seizoen bevestigde hij bij Sunweb ook dat hij geen one hit wonder is. Hij reed achter een ontketende Van der Poel een uitstekend NK en plaveide de weg voor een zege van Michael Matthews in de Bretagne Classic. Eeuwig zonde dat Parijs-Roubaix niet doorging, want die koers moet de lange en sterke Eekhoff (1,89) het best liggen.

4) Gijs Leemreize

Veel gekoerst bij de grote jongens heeft Gijs Leemreize nog niet, maar daar speelde vooral pech een grote rol bij. De 20-jarige renner die deze winter officieel de overstap van de developmentploeg van Jumbo-Visma naar het World Tour-team maakt, mocht begin augustus als stagiair alvast ruiken aan het grote werk in de Ronde van Burgos en meteen viel hij, waarbij hij zijn vingertopje verloor (inmiddels is alles na een operatie weer oké).

Waarom staat-ie dan in dit lijstje? Nou, dat komt door Strava. Daar reed Phillippe Gilbert op 19 juni de toptijd van Romain Bardet op de Redoute aan flarden en werd hij King of the Mountain. Maar een paar dagen later werd de Waal alweer van zijn troon gestoten door... jawel, Gijs Leemreize. Wie beter doet dan Gilbert en Bardet moet wel wat in z'n mars hebben.

5) Ide Schelling

Een beetje in de schaduw van Thymen Arensman reed ook Ide Schelling een prima Ronde van Spanje. De 22-jarige coureur van BORA-hansgrohe mengde zich in de strijd om in de vlucht van de dag te zitten en reed een indrukwekkend stuk op kop in de laatste bergrit naar La Covatilla.