Ploegarts Vanmol over Jakobsen: 'Fabio zal niet per se met angst kampen'

Fabio Jakobsen deelde deze week een foto van zichzelf op de fiets en dat was voor wielervolgers natuurlijk een fijn beeld. Ploegdokter Yvan Vanmol ging bij Sporza verder in op het herstel van de renner en vertelt dat de fysieke achterstand die Jakobsen als gevolg van de val heeft psychologisch het zwaarst kan worden.
Ploegarts Vanmol over Jakobsen: 'Fabio zal niet per se met angst kampen'

Vanmol vertelt tegen Sporza dat de vele horrorverhalen, die na de crash begin augustus rondgingen, flink overdreven waren. "Er zijn verhalen verschenen over Fabio, dat elk bot in zijn gezicht gebroken was, dat zijn luchtpijp verbrijzeld was, dat hij 1.000 hechtingen had. De schade was groot, maar er is erg overdreven", stelt hij. Hij voegt daar aan toe dat het ziekenhuis waar Jakobsen in Polen terechtkwam veel ervaring heeft met plastische chirurgie.

Toch was het esthetische niet meteen de grootste zorg. "Daarvan weet je dat er veel kan tegenwoordig", zegt Vanmol. "De vraag of je ooit nog je beroep kan uitoefenen, heeft er veel sterker ingehakt." Jakobsen is daarom ook meteen ondersteund door een psycholoog.

"Het zou dom zijn om dat niet te doen na zo'n zware val", vervolgt Vanmol, die daar aan toevoegt dat het einddoel is om opnieuw in een wedstrijdsituatie te durven koersen. Hij denk niet dat Jakobsen met veel angst zal kampen. De voormalig Nederlands kampioen weet volgens hem weinig van de val en hij is een sprinter. "Die zijn sowieso minder angstig dan een doorsnee renner. Anders word je geen sprinter."

Vanmol voegt daar aan toe dat het voor Jakobsen psychologisch misschien het zwaarst is dat hij een aanzienlijke fysieke achterstand heeft opgelopen: "We zullen zijn trainingsbelasting vooral moeten afstemmen op wat hij nog kan en niet op wat hij al wil. Ik denk dat het zijn ambitie is om vroeger dan over een jaar terug te zijn."

Jakobsen reist volgende maand mee met zijn ploeg naar het trainingskamp in Spanje. De bedoeling is dat hij veel individueel traint, maar ook enkele keren in gezelschap van z'n ploeggenoten gaat trainen. "Hij vertelde me dat hij zich nu fysiek duidelijk beter voelt. Zijn vakantie heeft hem mentaal ook goed gedaan om het hoofd te resetten."

  • Fabio Jakobsen

Laatste nieuws