Interview | Steven de Jongh: 'Niet zo dat Van Aert, Van der Poel en Alaphilippe nu alle prijzen gaan verdelen'

Trek-Segafredo kende een prima seizoen, zeker in de klassiekers. Ploegleider Steven de Jongh vertelt over kopmannen Jasper Stuyven en Mads Pedersen en hij laat z'n licht schijnen op de voornaamste voornaamste concurrentie: "Ik keek met open mond naar Wout van Aert."

Interview | Steven de Jongh: 'Niet zo dat Van Aert, Van der Poel en Alaphilippe nu alle prijzen gaan verdelen'
  • Afbeelding van Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe
  • Afbeelding van Wout van Aert Wout van Aert
  • Afbeelding van Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Voor Trek-Segafredo begon 2020 lekker, Jasper Stuyven won Omloop Het Nieuwsblad. "Die zege betekende een enorme opluchting voor onze ploeg", vertelt De Jongh in de Wieler Revue Eindejaarsspecial. "We kenden in 2019 een matig voorjaar en hebben op trainingskamp veel samengezeten en gespard hoe we het zouden gaan aanpakken. Als je dan de eerste grote wedstrijd wint, geeft dat een enorme stimulans aan de groep. Een aantal renners heeft vorig jaar iets te extreem getraind en daarbij is de samenstelling van de ploeg veranderd. John Degenkolb is weggegaan. Er kwam niemand voor hem terug, maar daarmee was de balans wel beter in orde."

"Het was jammer dat de lockdown kwam net na die zege van Jasper, want alle renners verkeerden in goede vorm. Maar ook over de periode na de lockdown mogen we niet klagen. Mads Pedersen won Gent-Wevelgem. Niet iedere ploeg kan zeggen dat ze twee mooie voorjaarskoersen hebben gewonnen. Onze klassiekergroep is bovendien jong. Dus we gaan de komende jaren nog plezier aan ze beleven. Jasper heeft na 2019 in mentaal opzicht een grote stap gezet. Mads is altijd al stoïcijns geweest en kon zich ook snel neerleggen bij het feit dat hij de klassiekers niet in de regenboogtrui zou rijden. Hij zei: ‘Ik ben in ieder geval wereldkampioen geweest en die strepen blijven voor altijd op mijn shirt.’ Hij heeft tijdens de lockdown nooit in een wak gezeten."

'Van der Poel is nooit ter sprake gekomen'

De Jongh kijkt daarom ook met vertrouwen vooruit naar de komende seizoenen. "Het is echt niet zo dat Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe de komende jaren alle prijzen onderling gaan verdelen", voorspelt hij. "Een koers moet altijd eerst gereden worden. In de tijd van Fabian Cancellara en Tom Boonen gingen andere renners ook met de zege aan de haal. Nick Nuyens won de Ronde van Vlaanderen, terwijl die twee in die tijd oppermachtig waren. Als alles te voorspellen zou zijn, dan was wielrennen maar een saaie sport. Ik volg de cross ieder jaar op de voet en daar kon je natuurlijk al zien dat zowel Van Aert als Van der Poel een speciaal talent is. Maar zeker van de sprongen die Van Aert heeft gezet, sta ik te kijken. Van der Poel bewees in jeugdcategorieën al een topper te kunnen worden op de weg. Over zijn prestaties ben ik niet zozeer verrast, maar wat Van Aert dit jaar bergop liet zien keek ik met open mond naar."

“Tijdens zo’n Ronde van Vlaanderen ben ik uiteraard vooral met mijn eigen renners bezig, maar ik ben ook liefhebber van de sport. Ik kreeg dus wel iets mee van de finale in de Ronde van Vlaanderen. Soms heb ik contact met Van der Poel via WhatsApp, maar ook tijdens de koers wens ik hem regelmatig succes of babbelen we even over het weer. Voor iedere ploegleider is hij een droom om mee te werken, maar bij Trek-Segafredo is het nooit ter sprake gekomen om hem te halen. Hij zit op zijn plek bij Alpecin-Fenix en tegenwoordig ook bij fietssponsor Canyon.”

Nieuws
  • Cor Vos