Nibali wijt minder seizoen aan lockdown: 'Kon het niet opbrengen er vol voor te gaan'

Vincenzo Nibali kende dit jaar geen denderend seizoen en dat wijt de Haai van Messina aan de lockdown. Hij vertelt dat hij het moeilijk had om zich volledig op de sport te focussen.

Nibali wijt minder seizoen aan lockdown: 'Kon het niet opbrengen er vol voor te gaan'
  • Afbeelding van Vincenzo Nibali Vincenzo Nibali

Nibali vertelt dat hij dit jaar nochtans goed startte: "Dat vergeet iedereen wel een beetje", zegt de Siciliaan tegen Bici.Focus. "Door de lockdown raakte ik uit m'n ritme. Als oudere renner, die langer in z'n routine zit, is dat moeilijker dan voor een jonger iemand. Ik herinner me hoe ik was toen ik 25 was. Onbezorgd, je hoeft nergens rekening mee te houden en je hebt geen gezin. Je staat op wanneer je wil en stapt op de fiets. Wanneer je terugkomt moet je alleen maar uitrusten. De jonge van renners gaan dat ook meemaken wanneer ze getrouwd zijn."

"Normaal gesproken zou ik dit voorjaar de Tirreno gaan rijden, maar de volgende dag zaten we thuis in lockdown. Toen die situatie eindigde, kampte ik met een achterstand die ik niet meer goed kon maken. Het enige wat ik kon doen was opnieuw beginnen en als een gek trainen. Dat was de enige manier, maar dat lukte me niet. In een normaal seizoen zou het anders zijn. Nu gingen we van wedstrijd naar wedstrijd en zijn er dingen die ik nu anders zou doen."

Daarmee doelt Nibali op zijn drukke najaar: "Twee weken voor de herstart was ik op hoogtestage, vanaf dat moment was er die hele reeks wedstrijden in Italië. Acht wedstrijden in 22 dagen, van de Strade Bianche tot het Italiaans kampioenschap. Vervolgens trainde ik weer hard in de bergen, voor het WK en de Giro. Misschien had ik een weekje thuis moeten blijven, ik had geen moment van rust. Maar goed, dat is allemaal praat achteraf..."

Nibali voegt er nog aan toe dat hij met een andere koersinstelling vierde had kunnen worden in de Giro. "Ik had m'n eigen tempo moeten rijden, maar was te trots om me te laten lossen. De anderen reden te hard voor me."