BORA-hansgrohe legt nu al 17-jarig Belgisch supertalent vast: 'Begint steeds meer op voetbal te lijken'

Is dit een goede ontwikkeling? In het artikel legt de technisch directeur van de Belgische wielerbond uit waarom hij vindt van niet.
cian uijtdebroeks

Vrijdag maakten BORA-hansgrohe en het 17-jarige Belgische supertalent Cian Uijtdebroeks bekend dat de jonge coureur vanaf 2022 minimaal vier seizoenen lang bij de Duitse World Tour-ploeg gaat rijden - komend seizoen zal hij actief zijn bij Team Auto Eder Bayern, het development team van BORA-hansgrohe.

Het is een trend die niet meer te ontkennen valt in het wielrennen: jonge coureurs worden steeds eerder vastgelegd en worden ook steeds eerder prof. Thymen Arensman reed voor Sunweb al een sterke Vuelta op z'n 20ste, Remco Evenepoel sloeg de beloftencategorie zelfs helemaal over en dat zal nu dus ook gaan gelden voor Cian Uijtdebroeks, die bij een test bergop al eens een record van Remco Evenepoel met een halve minuut uit de boeken reed.

Frederick Broché is technisch directeur van de Belgische wielerbond en niet per se een grote fan van de trend, zo legt hij uit aan Sporza. "Ik wist dat er veel belangstelling was voor Cian. Dit is een stevige stap. Wij zeggen altijd tegen talenten: maak uw studies af en neem de tijd voor een rustige ontwikkeling, maar ik snap Cian ook wel hoor."

De technisch directeur trekt een parallel met Koning Voetbal. "Daar begint het steeds meer op te lijken. Ploegen proberen renners steeds vroeger vast te leggen. Het is een beetje een wedloop geworden. Ze willen niet het risico lopen achter het net te vissen en leggen de renners ook steeds langer vast, omdat ze vijf jaar later de hoofdprijs moeten betalen."

Of het voor de jonge coureurs altijd zo goed is, betwijfelt Broché. "Remco Evenepoel heeft het tegendeel bewezen, maar het is een hele stap om van wedstrijden van 120 kilometer naar wedstrijden te gaan die minstens een uur langer duren. Je moet als prof ook anders leven. Normaal is wielrennen op die leeftijd nog een hobby. Het is een complex verhaal."

Om die complexiteit te duiden snijdt de technisch directeur nog dit interessante punt aan: "Als je als jonge renner bij een profploeg in een knechtenrol wordt geduwd dan verlies je snel het vermogen om finales te rijden, of te leren rijden. Wacht dan liever nog een jaar. Ik heb veel respect voor helpers, maar dat mag niet de insteek zijn op die jonge leeftijd."

Laatste nieuws