Het Grote Wieler ABC van 2020

Een bekend Nederlands gebruik op onder andere bruiloften, maar je kunt er natuurlijk ook prima een wielerjaar mee samenvatten!
sprint ronde van vlaanderen

De A is van Anna en Annemiek

Je begint het bijna normaal te vinden, maar dat is het natuurlijk niet. Ook in 2020 domineerden ze weer. De Messi en Ronaldo van het vrouwenwielrennen. En gelukkig beginnen hun voornamen allebei met een A, zodat we niet hoeven te kiezen...

De B is van balen

Want heel veel ging door ondanks de letter C, maar Parijs-Roubaix werd afgelast. En wat gebeurde er? Juist, het regende op de zondag van De Hel! 25 oktober veranderde van de in potentie mooiste wielerdag ooit in een anti-climax van heb ik jou daar..

De C is van tsja, we kunnen er niet dus omheen: corona

We kunnen er niet omheen, want net zoals de normale maatschappij werd ook de wielerwereld compleet op z'n kop gezet door dat idiote vleermuizenvirus. Maar we kregen er ook de letter N voor terug..

De D is van De Cauwer

Corona of niet, De Cauwer praatte rustig door. Op dezelfde rustgevende toon als altijd. Een baken in een jaar waarin er zoveel veranderde. Hadden we allemaal maar de rust van José in ons..

De E is van eend

En opeens reed EF Pro Cycling tijdens de Giro in een shirtje met alle kleuren van de regenboog. Jonathan Vaughters strikte een skateboardmerk als tijdelijke sponsor en dat hebben we geweten! De tijdrithelm maakte het helemaal af.

De F is van Forza Fabio

Over het ongeluk zelf is al genoeg gezegd en geschreven, dus hier houden we het bij positiviteit: hij zit weer op de fiets. Laten we hopen dat de F ook in 2021 van Fabio is, maar dan omdat hij weer een koers heeft gewonnen. Forza Fabio!

De G is van gravel

De vergravelisering van het wielrennen blijft doorzetten. Dat is aan de ene kant heel mooi, want GRAVEL! Maar aan de andere kant is de trend dat iedere wielerkoers en z'n moeder een gravelstrook in het parkoers legt ook weer wat overdreven. Al zal Wout van Aert er gezien zijn zege in de Strade Bianche misschien anders over denken. En deze plaatjes <3

De H is van hoogmis

Hier zal Wout van Aert met minder plezier aan terugdenken dan aan bovenstaande foto, maar voor de rest van de wereld - en Mathieu van der Poel in het bijzonder - was het een wielerfeest. Die twee, samen in een sprint. Likkebaarden!

De I is van INEOS

Door Jan en alleman werden ze níét meer de beste wielerploeg ter wereld genoemd, dus toch wel officieel onttroond als beste wielerploeg ter wereld, maar dat is niet per se een nadelig iets, want wat een spectaculaire Giro reden ze! Zo zouden wel meer ploegen niet meer de beste ploeg ter wereld willen zijn..

De J is van Jumbo-Visma

INEOS werd onttroond door een ploeg die met een J begint; de letter die na de I komt; alsof de Grote Wielergod (hij zij geprezen) het vanaf z'n wolk in de vorm van het hoofd van Eddy Merckx allemaal zo bedoeld heeft. Jumbo-Visma legde in 2020 het hele peloton z'n wil op; ze waren oppermachtig. Maar vermoedelijk hadden ze dat allemaal zo ingeruild voor het geel in Parijs, want dat feest ging dus mooi niet door.

De K is van koekje - of van Karsten

Tijdens de Giro waren de etappes ook spannend, maar welk koekje het Eurosportcommentaarduo Karsten en De Babbelbelg kregen voorgeschoteld was ook een dagelijkse cliffhanger van jewelste! In de loze uurtjes van de koers konden ze er maar zo een half uur over praten. Schitterende tv! Vooral omdat Karsten Kroon ondertussen ook nog allerlei dieren spotte.

De L is van Lefevere

Ook in 2020 schold Patrick Lefevere weer alles en iedereen uit op Twitter. Hij is daarmee met recht de Donald Trump van het wielrennen. We denken nog steeds dat Bokje Otto alles op zou kunnen lossen...

De M is van Mathieu

De M zal in 2021, 2022, 2023, 2024, 2025, etc. waarschijnlijk en hopelijk ook nog steeds de M van Mathieu zijn. In 2020 wilde het eerst even niet zo lukken (voor zijn doen dan) en bleek hij mens te zijn, maar al snel was daar weer de oude Mathieu en wat hebben we weer genoten van zijn frank en vrije koersen - en die sprint in De Ronde natuurlijk!

De N is van nieuwe wielerkalender

Jaja, eat that letter C! Vanaf 1 augustus kregen we een nieuwe wielerkalender en die betekende in de praktijk: bijna iedere dag koers! Soms zelfs wel twee en heel soms drie.. We zagen prachtige koersen (mede door die kalender?), maar doe ons in 2021 toch maar weer die oude vertrouwde kalender. Een mens heeft vastigheid nodig..

De O is van onverzettelijk

Hier volstaat één beeld. Het dat beeld bestaat uit iemand die in de Achterhoek is geboren en tegenwoordig in Andorra resideert. Hoeveel kilometer beukte hij wel niet op kop van het peloton?

De P is van Pogacar (en van Planches des Belles Filles..)

Dit had ook bij de R van Raket gekund, want wat Tadej Pogacar in de tijdrit naar Planches des Belles Filles deed. daar hebben we het over twintig jaar nog over. De Tour de France werd nog nooit zo op z'n kop gezet als die 19e september in de Vogezen - oké, Landis, maar die telde achteraf niet.

De Q is van Qhubeka

Er is natuurlijk weinig concurrentie voor Qhubeka in de lettercategorie Q, maar wat is het fijn dat de ploeg actief blijft. En dan ook nog met de naam van dat mooie project (fietsen doneren aan minder bedeelden in Zuid-Afrika) veel prominenter op het shirtje dan in voorgaande jaren. Mooi van Assos dat ze erin stappen!

De R is van Richie

Hij bleef zitten. Drie weken lang. Op z'n fiets. En ook geen slechte dag voor Porte. De Tasmaniër was daarmee de enige niet-Sloveen op het Tourpodium. Sorry Richie, dat we niet in je geloofden! Het is je gegund.

De S is van Stelvio

Wat is het prachtig als een mythische col ook een mythische rit oplevert. De rit over de Stelvio in de Giro had alles wat een goede etappe in een grote ronde moet hebben: dramatiek all over the place.

De T is van Tom

Na een ontzaggelijk lange periode zonder koers was hij er weer: Tom Dumnoulin. Nederlanders gonna Nederlander en dus zagen we hem wel even dat geel in Parijs ophalen. Maar zo werkt het natuurlijk niet, zeker niet als je er naar nu blijkt ook nog eens een bal bij hebt. Toen die derde bal wat slonk, reed hij een uitstekende tijdrit en was hij de best of the rest, na de buitenaardse Pogacar. Daar houden we ons aan vast voor 2021!

De U is van UCI

Uiteraard was er weer veel kritiek mogelijk op de UCI - zoals bijvoorbeeld de afhandeling van De Zaak Jakobsen, in al zijn facetten. Maar laten we eens positief doen over de internationale wielerbond: het was klasse van ze dat ze op zo'n korte termijn een WK hebben georganiseerd, ook nog eens over een heel mooi parkoers, toen bekend werd dat het feest in Zwitserland niet door kon gaan. In 2021 gaan we wel weer lekker zeiken op de UCI..

De V is van vallen

Richie Porte bleef dus op z'n fiets zitten, maar verder hebben we helaas behoorlijk wat ernstige valpartijen gezien. Hopelijk was het niet voor niets en zorgt de nieuwe regelgeving ervoor dat in ieder geval massasprints veiliger worden.

De W is van Wout

Dé man van het coronaseizoen. Wout en de Wonderbenen zou een nieuw Suske & Wiske-album moeten worden. Klimmen, sprinten, in de klassiekers. Het maakte Wout van Aert niet uit. Onze renner van het jaar!

De X is van helemaal niks, dus doen we net of Wilco Xilco heet..

De W was al bezet door Wout van Aert, maar ook Xilco Kelderman verdient het om genoemd te worden in dit overzicht. Bijna. Bijna was hij de tweede Nederlandse Giro-winnaar geworden. Met iets meer vertrouwen van de ploeg - en als hij ook in 2021 nog bij die ploeg had gereden.. - was het raak geweest. Juist na zoveel blessureleed in de voorbije jaren was dat prachtig geweest. Vooraf had-ie voor een podium getekend waarschijnlijk, maar als je zo dichtbij bent... Nou ja, een blek in dit ABC is ook niet mis natuurlijk!

De Y is ook van niet zoveel dus doen we even heel hip en schrijven we jong als yung

Want het was namelijk toch vooral het jaar van de jonge wielrenner. Als deze trend zo doorgaat, rijden er over een paar jaar rennertjes in het peloton rond die een luier dragen in plaats van een zeem in de broek.

De Z is van zadelpijn

Daar bleek Tom Dumnoulin dus mee rond te fietsen in de Tour, zo zagen we in de prachtige docu Code Geel. Het deed ons denken aan een filmpje van lang geleden, waarin Harmen Siezen de slappe lach krijgt als het erover heeft. Eindigen met een lach, altijd goed!

Laatste nieuws