Interview | Gianni Vermeersch: 'Iedereen trekt zich op aan het niveau van Mathieu'

Alpecin-Fenix is als ploeg inmiddels veel meer dan alleen Mathieu van der Poel. Dat bewees Gianni Vermeersch bijvoorbeeld, met winst in Antwerp Cape Epic vorig jaar. Hij vertelt hoe de ploeg stappen gemaakt heeft en hoe ze verder willen groeien.

Interview | Gianni Vermeersch: 'Iedereen trekt zich op aan het niveau van Mathieu'
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

"Iedereen trekt zich op aan het niveau van Mathieu en iedereen wil z’n steentje bijdragen", vertelt Vermeersch. "Vergeet niet dat ook andere renners mooie koersen gewonnen hebben. Rickaert, Merlier en De Bondt hebben ook overwinningen behaald vorig seizoen. De begeleiding binnen de ploeg is er de afgelopen jaren echt op vooruit gegaan. Een groot verschil is ook Kristof de Kegel, die er als performance manager bij is gekomen. Dat is iemand die zijn sporen al verdiend heeft in de wielersport en de gebroeders Roodhooft zijn binnen het peloton ook gekend als perfectionisten. De hoogtestage afgelopen zomer was van een hoog niveau en absoluut noodzakelijk voor een succesvol seizoen."

WorldTour-licentie?

"Op het gebied van grote rondes zal vooral de Tour een hoofddoel worden. We zijn ons ook wel bewust van het feit dat we nu nog geen WorldTour-waardige ploeg zijn. De ploeg rijdt goed, maar drie grote rondes op een jaar rijden is moeilijk met de huidige ploegsamenstelling", doet Vermeersch het plan voor 2021 uit de doeken. "Ook een rittenkoers als Parijs-Nice is een mooie toevoeging op ons programma. Zonder die eindzege in de Europe Tour was dat wellicht ook moeilijk geworden. We zijn van een simpele veldritploeg uitgegroeid naar een sterke ploeg op de weg waar iedereen rekening mee moet houden. En dat terwijl de omkadering nog grotendeels hetzelfde is als toen we begonnen met BKCP. De loyaliteit binnen de ploeg is groot."

Alpecin-Fenix wordt gerund door Philip en Christoph Roodhooft. Vermeersch roemt hun aanpak: "De gebroeders Roodhooft zijn enorm ambitieus en vullen elkaar perfect aan. Philip regelt het zakelijke aspect, terwijl Christoph op sportief vlak de touwtjes stevig in handen heeft. De WorldTour-licentie van CCC was te koop, maar zij beseffen heel goed dat die stap te snel kwam voor onze ploeg. Ze gaan daar heel verstandig mee om en groeien stap voor stap. Misschien komt die WorldTour-licentie er in de toekomst nog weleens."