José de Cauwer: 'Alpecin-Fenix veel sterker dan heel wat World Tour-ploegen' 

De Belgische commentator en analist laat zijn licht schijnen over de ploeg van de gebroeders Roodhooft (en Mathieu van der Poe

jose de cauwer

Alpecin-Fenix won afgelopen seizoen de Europe Tour en verwierf daarmee startrecht voor de drie grote rondes en alle andere grote koersen. De ploeg van de gebroeders Roodhooft versterkte zich flink op de transfermarkt met onder andere Jasper Philipsen, Silvan Dillier en Xandro Meurisse, maar bovenal blijft het vooral de ploeg van kopman Mathieu van der Poel.

"Het is uitzonderlijk dat ze als Pro Team zo'n kopman hebben. Wie heeft zo'n toppers op dat niveau?", zegt José de Cauwer daarover op de website van Sporza. Maar hij is ook onder de indruk van Alpecin-Fenix als geheel. "Er is eigenlijk nog nooit zo'n sterke procontinentale ploeg geweest. Het is dan wel geen World Tour, maar ze zijn toch sterker dan heel wat World Tour-ploegen."

De Cauwer vervolgt zijn analyse van de ploeg. "Het is een uitgebalanceerde ploeg. Van der Poel staat in voor 50 procent van de topsuccessen, minstens. Maar ze zijn ook heel sterk in de breedte, hebben een mooi middenveld. Zonder het budget van INEOS te hebben, is er heel goed ongekocht. Het is wel vooral een ploeg voor het eendagswerk. Als je een renner contracteert die mee kan doen voor de eerste vijf in een grote ronde ben je ook meteen de helft van je budget kwijt."

De Belg sluit zijn lofzang op de ploeg af met een mooie constatering voor de gebroeders Roodhooft. "Wat mij vooral charmeert is dat iedereen graag voor Alpecin-Fenix wil rijden."